Dalit

Bundázott csirke pekingi módra szecsuáni szezámos pikáns mártással

2008. február 24. 18:15 - Dalit

Ahogy azt a magyarok elképzelik.
A receptet Székely István tengerész oldalán találtam, illetve a kinaikaja.hu-n, de számomra annyira nem meggyőző, hogy egy kínai is így csinálna. De nagyon hasonló a sokak által a kinai gyorsbüfékben szeretett illatos-omlós csirkéhez, csak kicsit finomabb.
Nálunk már évek óta gyakori étel, mert finom, és roppant kiadós, egy darab csirkemellel akár négy embert jól tudok lakatni. Ennek és a majd valamikor megörökítendő Nigella féle rántott csirkének köszönhetően lassan elköszönök a zsemlemorzsás panírozástól, mert ez sokkal jobban izlik.


Bundázott csirke pekingi módra

  • Egy csirkemell
  • 3 ek szójaszósz
  • 1 ek vodka (rizspálinka helyett)
  • fél ek feketebors
  • 4 szál újhagyma*
  • 2 cm gyömbér (ez nincs az eredeti receptben, de jót tesz neki)
* Újhagyma helyett használtam már pórét is, vagy végszükségben lilahagymát, az sem ártott neki.

A bundához

  • 5 ek kukoricaliszt
  • 1 ek simaliszt
  • kis só
  • 1 tojás vagy kettő ha túl sürú lenne a massza
A csirkemellet nagyjából 2-szer 2 cm-es kockákra vágom. A szójaszószt, vodkát, apróra vágott újhagymát, gyömbért, borsot összekeverem. A csirkekockákat beleforgatom, hogy mindenhol érje, és 15 percig állni hagyom. Persze lehet tovább is.

A bundához a hozzávalókat sürű masszává keverem. A lecsöpögtetett húskockákat beleforgatom, majd több részletben forró olajban kisütöm. A páctól egyrészt isteni finom lesz, a vodkától meg nagyon omlós, szaftos.

Szecsuáni szezámos pikáns mártás

  • 3 újhagyma,
  • 1 ek szezámolaj,
  • 1 ek szezámmag,
  • 2 ek borecet, (mivel nem volt itthon, ezt a pácolt fokhagyma levével, és egy kevés normál ecettel pótoltam)
  • 3 ek szójamártás,
  • 3 ek húsleves (szerencsére a változatosság kedvéért az első fogás marhahúsleves volt:))
  • 1 ek szemes bors durvára törve,
  • 1 ek édes chiliszósz (az eredetiben paprikaolaj)
A mártás hozzávalóit összekeverem, és ebbe mártogatom a csirkefalatokat.

A már máskor is említett isteni barnarizses jázminrizzsel ettük.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dalit.blog.hu/api/trackback/id/tr63352725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása