Új munkahelyemet meg kellett ünnepelni még a múlt héten.
Adott volt egy jó üveg vörösbor, amihez méltó páros kellett.
Szerencsére segítségemre segített kedvenc Váncsa Istvánom.
Burgundi Marhahús
1 kg marhahús kockára vágva (felsál)
Előző este összekevertem a húst, a nagyobb kockára vágott sárgarépát, fehérrépát, apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, kakukkfüvet, rozmaringot, borsor, szegfűborsot, babérlevelet, az alaplét és annyi vörösbort, ami bőven elfedte, és egy éjszakára elraktam a hűtőbe.
Másnap gondosan leszűrtem, a, levét félreraktam, a húst és a zöldségeket külön raktam. Elővettem, egy olyan lábast, amit majd a sütőbe is beletehetek.
Serpenyőben a szalonnát kisütöttem kevés olívaolajban, majd a leszárogatott marhahúst részletekben átsütöttem.
A szalonnát és a húst félreraktam. A maradék zsiradékot felöntöttem pár dl vörösborral.
A lábasba beleraktam a húst, zöldséget, és közepes lángon pároltam egy ideig kevergetve. Majd hozzáraktam a maradék pácot,. beleöntöttem a vörösboros keveréket és két darab hámozott kinyomkodott paradicsomot. Lefedve a sütőbe tettem. Két és fél óra múlva megnéztem, hogy elég puha-e, kb. 3 óra alatt elkészült. Mielőtt kész lett volna, vajon megpirítottam a gombát, és azt is a húshoz adtam.
Közben berne marniet gyúrtam, egy kanál vajból, és egy kanál lisztből. Egy órát pihent a hűtőben. A kész húst a tűzhelyen forraltam, miközben a fagyos vaj liszt keverékből apró darabokat raktam bele sűrítésként.
Hozzá a új munkahelyem örömére vásárolt egri Juhász cuveet ittuk. Igazi ünnepi étel volt.