Karácsonyra nagy örömömra megkaptam a már régen vágyott Casa Moro c. szakácskönyvet. Már látom, hogy az egyik kedvenc lesz, eddig is nagy szerelem volt a mediterrán konyha.
Elsőre egy nagyon egyszerű és gyors, de nagyon jellemző gyors lepényt és hozzátartozó öntetet készítettem. A sharmulát adják úgy tünik mindenhez tenger gyümölcseihez, húsokhoz, én most egyszerűen beletunkoltam a nagyon finom, szaftos lepényeket.
Az olívaolajat a lányom hozta Olaszországból, ő maga szedte hozzá az olajbogyót, és kisérte végig a préselését. Nálam még ért két hónapot, és valami csoda lett.
Lepény:
- 100 ml meleg víz
- 1/4 tk szárított élesztő
- 130 gr rétesliszt
- 1/4 tk só
- 1 ek olaj
A lisztet összekeverem az élesztővel és a sóval, majd lassan összegyúrom a vízzel, végül az olajjal. Kb. 20 percet hagyom állni és kelni, majd négyfele osztom. Az egyes gömböket kinyújtom kerek lapokra, és egy forró serpenyúben kisütöm mindkét oldalát addig sütve, míg barna buborékok kezdenek nőni.
Sarmula
Ez egy jellegzetes marokkói szósz, amit húsokhoz adnak, vagy zöldségeket mártogatnak belé. Én most egyszerűen a lepényt ettem vele, és tökéletesen elégedett voltam.
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk római kömény
- 1 ctrom leve
- 1/2 ek borecet, nálam most birsalmaecet
- 3/4 tk édesnemes paprika (jobb híján)
- egy nagy marék petrezselyem, és nekem még egy marék koriander
- 2 ek fantasztikus házi olívaolaj
- só, bors
Egy mozsárban összetöröm a római köményt, majd a fokhagymát a durva sóval, beledolgozom a citromlét, majd az összes többi hozzávalót. KÉSZ:)