Dalit

CH szegény, teljes kiőrlésű tönkölykenyér

2011. február 19. 11:50 - Dalit

Na, kaptunk az élettől új feladatot, meg számolni valót.
Most lassan majd jönnek az IR-re inzulinrezisztenciára kiszámolt diétás receptek.
Elsőnek egy harmadik kísérletben sikerült, nagyon jó, CH szegény, teljes kiőrlésű kenyér. A tönköly amúgy is nagy kedvenc nálam, és most rendeltem is Tótkomlósról a lisztet
A bejegyzés alján majd táblázatos segédanyagot is rakok. Képet viszont nem, mert gyorsan elvitte a lányom,de pont olyan, mint a rozsos diós kenyér, amiből kiindultam.
Először is csinálok egy öregtésztát.
  • 250 g kenyérliszt, vagy rétes és finom vegyesen
  • 250 g tk tönkölyliszt (Tótkomlósi)
  • 3 g porélesztő
  • 4 g barnacukor
  • 10 g sikér
  • 340 g víz
  • 5 g só
     
A hozzávalókat alaposan összegyúrom, és egy napig letakarva otthagyom. Utána a hűtőben tartom, az igazság az, hogy a második, harmadik napon lesz igazán jó. Ennek az öregtésztának a 100 grammjában, ha jól számoltam 40 gramm a szénhidrát, főleg lassú.
 
Amikor van rá minimum 3-4 órám, akkor nekiállok a diós-tönkölyös kenyérnek.
 
  • 10 dkg nyanya, öregtészta
  • 300 g teljes-kiőrlésű tönkölyliszt
  • 100 g kenyérliszt
  • 1-2 gramm élesztő
  • 5 dkg tört dió
  • 1 kanál sikér
  • 3 dl kéz-meleg víz
  • másfél kk só
 
A hozzávalókat nekilátom alaposan összegyúrni. Kis fokozaton dagasztatom 10 percig, majd gyorsabban 5 percig. Az utolsó 5 percben rakom bele a diót.
Letakarom, és legalább másfél órát hagyom kelni, míg 2-szeresére kell. Ekkor elfelezem, a két felét átgyúrom, kilapítom, összehajtogatom, és az egyes darabokat, mint egy törülközőt megcsavarom.
Sütőzacskóba raktam, és hagytam újra kétszeresére kelni. Alaposan megspricceltem vízzel, lezártam, és 240 fokos sütőbe tettem, amit 10 perc múlva 200 fokosra csökkentettem, Kb. 30 perc alatt megsültek.
A lányom szerint nagyon jó, mert vékony kis szeleteket lehet belőle vágni, és így jól beosztani, és számolni vele.
Második nap is tökéletes volt, a harmadikat még nem tudom.
Az én számításom szerint ebben 37 gramm szénhidrát van 100 grammban.

Tk öregtészta      
alapanyag mennyiség Ch/100 ch
finomliszt 240 70 168
rétesliszt 10 70 7
tk tönkölyliszt 250 63 157,5
por élesztő 3 0 0
barnacukor 4 97 3,88
sikér 10 70 7
víz 340 0 0
5 0 0
       
Összesen: 862 40 343,38
       
Tönkölykenyér      
       
öregtészta 100 40 40
tk tönkölyliszt 300 63 189
kenyérliszt 100 70 70
sikér 4 70 2,8
5 0 0
élesztő 2 0 0
barnacukor 3 97 2,91
víz 300 0 0
tejföl 40 4,7 1,88
       
       
  854 36 306,59

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dalit.blog.hu/api/trackback/id/tr482672358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása