Dalit

Segítsüti 2011 - Bourekas

2011. március 30. 09:57 - Dalit

Ismét eljött a tavasz, és ismét eljött a Segítsüti ideje. Idén a Down Egyesület javára sütünk, és szervezkedünk.

Ez a téma számomra különösen kedves, és az egyik mániám is. Nem azért, mert érintett lennék, hanem, mert sajnos nagyon rossz tapasztalataim vannak itthon mindenféle “sérültség”, másság elviseléséről, a tolerancia és a szükséges segítség hiányáról, függetlenül attól, hogy fizikai vagy szellemi nehézségekről van-e szó.
Nagyon remélem, hogy ez az alkalom is egy lesz azok között, amivel fel tudjuk hívni a figyelmet arra, hogy ne egyszerűen segítsünk, meg sajnálkozzunk, hanem egyrészt tegyünk azért, hogy down-os vagy más kihívásokkal küzdő gyerekeink, szomszédaink, társaink együtt tudjanak élni velünk, kezdve az óvodától, egészen a munkahelyekig.

Tudom, nagyon sok munka van még hátra, de talán a kis lépéseink megmutatnak valamit. Talán ezek a kis lépések lassan átérik egész Magyarországot.

Természetesen sokat gondolkodtam, hogy mit is süssek erre az alkalomra. Egy dolog volt biztos, hogy most kilógva az eddigi sorból, valami sósat akarok.
Aztán jött egy kisebb probléma a családunkon belül. Kiderült, hogy lányomnak pontos szénhidrátszegény diétát kell a tartania. Ezért, most egy sokak számára hasznos, szénhidrátszegény, teljes-kiőrlésű lisztből készült süteménnyel indulok a licitálásnak.

Ezt az aprósüteményt már egyszer felraktam a blogomra, amikor részletesen leírtam a mediterráneum, az arab-zsidó konyha iránti rajongásomat. Ezért most kétféle töltelékkel készül bourekast ajánlok. A nyertes természetesen majd válogathat, hogy milyen töltelékekkel kéri a végső csomagot.

Habár a bourekas készítése nem túl bonyolult, de szükség van hozzá időre és némi  gyakorlatra, ezért a legjobb módszer családi vagy baráti körben elkészíteni, jó kis női pletyizések, nevetések közepette. Gyerekekkel is remekül lehet formázni, és díszíteni a töltött táskákat.

Az egyik leggyakoribb töltelék a krumplis, meglepően hasonlít a magyarok krumplihoz és tésztához való hozzáállásához, hogy minél laktatóbb, és táplálóbb legyen az étel. Amennyire egyszerű ez a töltelék, annyira döbbenetesen finom, és különleges a karamellizélt hagymától, a petrezselyemtől, és kurkumától.

Teljes kiőrlésű alaptészta

Fél csésze napraforgó olaj
8 evőkanál vaj
fél csésze víz
fél tk sót
3 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt

1 tojás a megkenéshez
tökmag és szezámmag, napraforgómag a díszítéshez

  1. Egy kisebb edényben melegítsük fel a vajat és az olajat. Adjuk hozzá a vizet, a sót, és keverjük pár percig alaposan.
  2. Tegyük a vajas keveréket egy dagasztó tálba és fokozatosan adjuk hozzá a lisztet. Először villával keverjük, majd a kezünkkel dagasszuk. Annyi lisztet adjunk hozzá, hogy egy könnyen formálható, közepesen lágy tésztát kapjunk. Fedjük le a fóliával és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 20 percig. Ne tegyük be a hűtőbe, mert akkor használhatatlan lesz.
  3.  20 perc után készítsünk a tésztából dió nagyságú golyókat. A két tenyerünkkel lapítsuk minél vékonyabbra szét, hogy egy kerek vékony korongot kapjunk.
  4. Minden korong közepére helyezzünk egy kb. teáskanálnyi tölteléket, hajtsuk ketté, és a széleket jól nyomkodjuk össze. Így egy fél hold alakú töltött táskát kapunk. A félholdak széleit a villa hegyével nyomkodjuk még össze.
  5. Helyezzük a bourekasokat egy kiolajozott tepsire, kenjük meg a felkevert tojással, és díszítsük magokkal.
  6. Süssük meg a bourekast 170 fokos előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt. Legjobb frissen, de még két nap múlva is finom tízórai lehet belőle.
  7. A félkész bourekast nyugodtan le is fagyaszthatjuk, és amikor vendégek jönnek, frissen megsüthetjük.

 

Krumplis töltelék

2 közepes hagyma apróra vágva
4 evőkanál vaj
négy közepes krumpli
Só, frissen őrölt bors, harissa
Fél teáskanál kurkuma
Egy csokor petrezselyem
2 tojás
 
  1. Két evőkanál olajon pirítsuk meg a hagymát.
  2. A krumplit vágjuk kockákra, és főzzük puhára sós vízben. Szűrjük le, és nyomjuk szét krumplinyomóval. Adjuk hozzá a sót, borsot, kurkumát, apróra vágott petrezselymet, kevés harisát, a maradék vajat, és a tojást. A tojást csak akkor keverjük hozzá, ha a krumpli már eléggé kihűlt, nehogy megfőjön benne idő előtt. Jó alaposan keverjük össze.
 

Sajtos töltelék

10 dkg fetasajt
5 dkg reszelt sajt
1 tojás
só, bors, kurkuma

A tölteléket máshoz is használhatjuk. Akár palacsintához, vagy egyszerűen leveles tésztába töltve, vagy akár önmagában salátával is lehet egy vacsora.

Nem állítom, hogy  könnyű falatka lesz belőle, inkább bor vagy sör mellé ajánlom, vagy éhség ellen egy büféasztalra.

 

Licitálini a Segítsüti oldalán lehet.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dalit.blog.hu/api/trackback/id/tr332761634

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kutas József - A FEHÉR TEA CSÖNDJE 2011.03.31. 09:35:59

A farsang negyedikes kislányom általános iskolájában is nagyszabású esemény volt – ezt, úgy látszik, nem kezdi ki az idő, a kormányzati politika, még a gazdasági válság sem. Hogy miért szeretnek a gyerekek jelmezbe bújni és valami másnak mutatkoz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemisbeka 2011.03.30. 20:21:29

El nem tudom mondani, mennyire vágyok rá a csokitorta vacsorám helyett :).
süti beállítások módosítása