Dalit

Gombafasírt, Erdőbénye, BMB

2011. szeptember 25. 16:40 - Dalit

Tudom, már másfél hónapja történt, de még mindig nem jutottam képekhez, viszont úgy gondolom, tovább nem várhatok a recept megosztásával.

Sok minden összeesküdött ellenünk, de mindennek ellenére valami elképesztően jól sikerült a gombafasírt. Mindenki odavolt érte.
A gombafasírt erdőbényei specialitás, de igazán autentikus recepthez nem jutottam hozzá. Természetesen eredetileg fasírtformájú, olajban sül, de kétszáz adag esetében átdolgoztam sütőben süthető verzióra. A vargányát szállító helyi asszony szerint is fantasztikusan jó volt, habár ő azt mondta, hogy nem szabad bele fokhagymát tenni, én meg nem árultam el, hogy van benne.:)

10 kg vargányából készült, de most lefordítom fél kg-s normál emberi adagra a receptet, mert azért viszonylag ritkán készítünk 200 adagot.

  • 50 dkg vargánya
  • 1 zsemle (ennek megfelelő kenyér) beáztatva, kinyomkodva
  • egy marék dió
  • só, bors,
  • csombor, majoranna
  • egy-két  gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • egy marék zsemlemorzsa (szükség szerint lehet több)

 

A vargányát apróra vágjuk. Kevés vajon vagy olajon megpároljuk, hagyjuk kihülni egy kicsit. A többi hozzávalóval alaposan összekeverjük, annyi zsemlemorzsával keverjük, hogy jól formázható legyen.
Egy kivajazott, zsemlemorzsával kiszórt őzgerincformába (vagy hasonlóba) belenyomkodjuk, és 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

Szeletekre vágva tálaljuk.

Helyi kecskesajttal készített salátával tálaltuk.

Végül a nagy napon kiderült, hogy ha jól emlékszem, de majd Robi kijavít, Kerektölgyek késői szüretelésú száraz furminttal a legjobb. 

Remélem, még az ősszel hozzájutok egyszer vargányához, és akkor megismétlem, mert fantasztikus.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dalit.blog.hu/api/trackback/id/tr923101331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása