Két héttel ezelött egy nagyon kedves meghívást kaptam a Tokaji bormanufaktúra ecetkostolójára.
Remek hangulatban egy csomó kedvelt és már ismerős, és néhány még nem ismert de megkedvelt blogger társaságában kostólhattuk meg a Tokaji bormanufaktúra eceteit. Komolyan mondom, soha nem gondoltam volna, hogy az egyszerű ecet ennyiféle és ilyen finom lehet De még inkább nem gondoltam volna, hogy valakit olyan szeretettel hallok majd a baktériumokról beszélni, mint a bormanufaktúra alapítóját és vezetőjét. Megtudhattuk, hogy beszélni kell hozzájuk, és szeretni, és nem szeretik a holdtöltét, vagy ha elutazik egy hétre a gazdájuk.
Nekem a borecet furmintből, és a kakukkfűves borecet jött be a legjobban, de a többi is remek.
Az asztalnál Mirelle ajánlotta az ecethez a lengyel krumplilevest. Gombhoz a kabát.:)
Erre a hétvégére nagyjából megnémultam, és lebetegedtem egy jó kis hangszálgyulladástól, úgyhogy lényegében az én tehetséges és ügyes uram készítette el végül.
Lengyel krumplileves
- 15 dkg szalonna
- 1 nagy fej hagyma
- 1 kg krumpli
- fél szál parasztkolbász
- fél kg füstölt borda
- 3 gerezd fokhagyma
- majoranna
- 1 ek tokaji borecet furmintból vagy tárkonyos borecet
- tárkony
- 2 dl tejföl
- 1 ek tk tönkölyliszt
- só
A szalonnát kockára vágjuk kisütjük a zsírját, és megpirítjuk rajta az apróra vágott hagymát. Felöntjük vizzel és füstöltlével, beledobjuk a kis kockákra vágott krumplit, és addig főzzük, amíg félig megfő a krumpli.
Ekkor hozzáadjuk a karikára szelt kolbászt, most csípőset sikerült venni, az még jobb is talán, a füstölt húst, a fűszereket, ecetet, és készre főzzük. Végül a tejföllel és liszttel behabarjuk.
Igazi, laktató, téli egytálétel, szívet, lelket, testet melengető.
Nemhiába mondják, hogy lengyel, magyar két jó barát.:)