Dalit

Vörösboros csirke casserole

2011. december 21. 16:04 - Dalit

A múltkor megvett sütőbe rakható nagy serpenyőm örömére készült ez az étel. Na meg a lányomék jöttek vasárnapi ebédre.

A casserole egy lábas neve, egyszersmind egy illetve sok ételnek is. Lényege, hogy sokféle alapanyag menjen egy lábasba, be a sütőbe, régebben a kemencébe, és lassan, ráérősen, amíg a nő a templomban van, megsül az étel. Valójában egy sütőben sült ragu, vagy becsinált, de azért a casserole szó, mégiscsak jobban hangzik.
A magyar, jiddis sólet név is innen ered.
casserole.jpgcsirkebabbal.jpg

 

Hozzávalók

 
·         4 csirkecomb kettévágva
·         2 ek liszt
·         3 ek olívaolaj
·         2 nagyobb hagyma kisebb negyedekre vágva
·         20 dkg húsos füstölt szalonna kockákra vágva
·         3 gerezd fokhagyma
·         30 dkg gomba
·         2 db sárgarépa
·         2 db fehérrépa
·         2 babérlevél
·         Fél narancs leve
·         2 ek gránátalmaszirup
·         3 dl vörösbor
·         3 dl csirkealaplé
 
  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A csirkedarabokat sózzuk, borsózzuk. Ha nem szeretjük a bőrét, le is húzhatjuk, de igazából a szaft jobb lesz tőle. Egy nagy serpenyőben olajat forrósítunk, és a combok minden oldalát egy kicsit megpirítjuk. A csirkecombokat kiszedjük, és félrerakjuk.
  2. Kisebb lángon a maradék olajba beledobjuk a szalonnakockákat, és hagymát, a feldarabolt répákat, és 5-8 percig sütjük, majd a végén hozzáadjuk a fokhagymát. Megszórjuk az egészet a liszttel, és együtt még egy percig pirítjuk.
  3. Hozzáadjuk a gombát, a babérlevelet, gránátalmaszirupot, belefacsarjuk a narancsot, majd felöntjük a vörösborral. Amikor a vörösbor már kiforrta az alkoholt, hozzáöntjük az alaplét.
  4. Megkóstoljuk, szükség esetén fűszerezzük. Belehelyezzük a csirkecombokat, és lefedve betesszük a sütőbe 30 percre.
  5. 20 perc után belehelyezzük a piszke féle burgonyagombócokat. és még 20 percig főzzük együtt.
Kaptam ajándékba egy nagyon szép olasz vörösbort, azzal ettük.

 

Szólj hozzá!
Címkék: csirke

A bejegyzés trackback címe:

https://dalit.blog.hu/api/trackback/id/tr13475504

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gesztenyével töltött pulyka recept 2011.12.23. 16:03:15

Recept elkészítési módja: A megtisztított pulykát kívül-belül besózzuk, hasüregét bedörzsöljük majoránnával. Hagyjuk egy órát á

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása