Dalit

Töltött káposzta

2013. december 21. 12:37 - Dalit

Egy régesrégi Magyar konyhából Fábián Évi receptje alapján. Családom minden évben ragaszkodik hozzá.

  • 70 dkg darált sertéshús
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 bögre árpagyöngy
  • 1 nagy fej hagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna(bőrkéje is)
  • 1/2 evőkanál szárított csomborlevél (borsikafű)
  • só, őrölt bors
  • 15 db savanyúkáposzta-levél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 cső zöldpaprika
  • 60 dkg füstölt csülök, vagy füstölt csont
  • egész bors
  • fél tubus csemege Piros Arany

A vega gombocókhoz

  • 1 bögre gersli
  • 1 bogre bulgur
  • kis hagyma
  • 1 tojás
  • 2 kanál tejföl
  • só, bors,
  •  

Előző este feltettem főni a füstölt húst és félig megfőztem

A hántolt árpát szűrőben nagyon sokszor átmosom. Fél órára beáztatom. A szalonnát kockára vágom, és egy serpenyőben kisütöm a zsírját. A hagymát kockákra vágom, és a szalonna zsírjában megpirítom. A darált húst a pirított hagymával, gerslivel, sóval, borssal és legfőképpen a csombor felével összevegyítem. A vega gombocókat hasonlóképpen összegyúrom. 
4-5 levelet meghagyok, a többi káposzta levél torzsáját kivágom. A nagyobb leveleket kettévágom. A darált húsos keveréket óvatosan betöltöm a levelekbe. Két szélét behajtjuk és szorosan felcsavarjuk. A kimaradt húsból gombócokat készítek.

A savanyú káposztát megkóstolom, és ha túl sós kimosom..

Előveszem a legnagyobb lábasomat és elkezdem a szigorúan előírt sorrendben lerakni a hozzávalókat. A lábas alját kibélelem káposztalevéllel. Ha van plusz hús, pl. kocsonyahús, vagy köröm, akkor azt ráteszem. Beterítem savanyúkáposztával. Fűszerezem sóval, egész borssal, durván vágott fokhagymával, csomborral (a legjobb ha egy friss csokorral, de ezt igen ritkán lehet kapni) az egész paprikával. Erre az alapra helyezem, gondosan, állítva a .a töltelékeket. Mellé pedig a gombócokat. Amennyire lehet, szorosan. Tetejére ismét savanyúkáposzta, majd a vega gombócok. Újra káposzta, só bors, csombor, fokhagyma. A legtetejét ismét lefedem a káposztalevelekkel, a széleket begyűrve, majd a lábas szélét, mintegy ragasztóként használva körbekenem a pirosarannyal. Az egészre ráteszek egy akkora fémfedőt, ami beleesik a lábasba, hogy lenyomja az egész hóbelevancot. Felöntöm annyi füstölt lével, és vízzel, hogy ellepje. Lefedem, és forrás után nagyon lassú tűzön sok óráig főzöm. 

Én este kezdtem el, kb. 2 óra után lezártam, majd másnap újabb két-3 órát fődögélt a legkisebb lángon, láng-elosztóval. Általában 23-án kezdem el csinálni, de csak 25-én csak harmadnap álltunk neki, addig csak kóstolgattuk. (na azért elég sokat elkóstolgattunk, állva, a tűzhely mellett.:) Mert a legjobb a harmadszori melegítésnél. Az asztalnál szoktuk tejfelezni, ki-ki izlése szerint.

Eredeti megjelenés: 2008.04.05

Szólj hozzá!
Címkék: ünnep káposzta

A bejegyzés trackback címe:

https://dalit.blog.hu/api/trackback/id/tr495703299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása