Fűszeres Eszter írta még január elején az idei divatételeket. Ebben láttam a karfiol steaket is. Mivel számomra elképesztően fontos, hogy a legfrissebb trendeket kövessem:), ezért amikor épp az összes lányunk végre az nálam evett, itt volt az alkalom, hogy a marhasteak mellett a karfiolsteak is asztalra került. A vicc az, hogy tényleg nagyon finom. A marhasteakkel nem keverném össze, de vegetáriánus főételnek egyedülálló. A recepteket chili és vaniliától, és angol oldalakról vettem.
Hozzávalók (2-3 személyre)
Karfiol steak
- Fél fej nagy karfiol
- Olívaolaj, só, fehérbors, kurkuma
Aszalt gyümölcsök
- 5dkg aszalt gyümölcs, (barack, szilva, narancs)
- 2 púpos ek mazsola
- 2 ek pirított mogyoró, durvára törve
- 1 ek pirított szezámmag
- 1ek reszelt citrom héj
- 1ek citromlé
- 3ek szölőmagolaj
- 1 tk sumach,
Paradicsomos, olívás reliesh
- Egy nagy marék karfiol morzsa, ami a szeletelésből maradt.
- Fél doboz paradicsomkonzerv
- 8-10 db olajbogyó
- olaj
- 1 csokor petreszelyem
- citromlé
Először az aszalt gyümölcsöket langyos vízbe áztatom 10 percre.
A karfiolt minél nagyobb rózsákra szedem, majd kb. egy cm-es nagy szeleteket vágok belőle. sózom., borsozom. , borsozom. és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezem egymás mellé 200 fokos sütőben sütöm kb. 20 percig, Fél csésze olívaolajat összekeverem kurkumával, tört római köménnyel, örölt gyömbérrel, és a karfiolokat alaposan bekenem egy ecsettel. A megfűszerezett karfiolszeleteket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezem egymás mellé 200 fokos sütőben sütöm kb. 20 percig,
Az aszalt gyümölcsöket leszűröm, kockára vágom és összekeverem a fűszerekkel, magokkal. Meglocsolom a citromhéjjal, és az olajjal.
A paradicsomrelishhez a szeletelésnél maradt karfioldarabkákat, kevés olajon elkezdem párolni, majd hozzádobom az apróra vágott olajbogyókat is. Felöntöm a paradicsomkonzervvel, sózom, kevés cukorral megszórom, és összefőzöm. A legvégén beleöntöm egy fél citrom levét, és beleszórom a felaprított petrezselymet. Turmixgépben pürésítem.
A megsült karfiolra rászórom az aszalt gyümölcsös keveréket, és mellérakom a paradicsomos szószt. Amúgy ezek a marhasteak mellé is igen sikeresek voltak.