Dalit

Hogyan készül a májpástétom?

2007. október 21. 13:15 - Dalit

A blogger vallomása

Érdekes, ahogy átváltozik az ember a  blogolvasás, -írás közben.
Adott egy feladat: májpástétom.

1. lépés
Elgondolom, hogy mit is akarok. Gondolataimat megosztom a Párommal, aki azt mondja - Jó, de úgy csináld, ahogy Anyám csinálta.
Jó - mondom - De hogy csinálta anyukád?
- Azt nem tudom, de arra emlékszem, hogy átpaszírozta a májat a szalonnával együtt. -
Aha, akkor így csinálom.

2. lépés
Szakácskönyv olvasás
Találtam is Váncsánál egy remek receptet.
Volt itthon egy kis maradák sherry, amit fel akartam ehhez használni, és ehhez stimmelt is recept.
Mármint stimmelés szerintem.:) A recept bort, madeirát, és konyakot írt, tehát logikus, hogy én sherryvel csináljam.
Ja, meg vajjal készül, nálam meg muszáj szalonnásan.

3. lépés
Gasztroblogok és internet olvasás.
Kezdjük az index konyhaasztal rovatán.
Már itt megtaláltam moes májpástétomát, és egy kecskeméti receptet. Közben természetesen gugli is jóbarátom.
Aztán beírom a gasztrominerbe, hogy májpástétom, végignézem, bloggertársaim májpástétomait.
Pl.
Marmalade

Horasz
Gabojsza
Narancskonyha (Moes)
Nemisbéka



4. lépés
Már csak a megvalósítás van hátra. A kiválasztott 4, Váncsa, narancskonyha, hirös recept, és édesanya receptje alapján.


Végül elkészül a remekmű. (Igazán szerény vagyok)





Csirkemájpástétom Dalit módra

Egy kg csirkemáj
20 dkg füstölt szalonna
2 hagyma
3 gerezd fokhagyma
fél csokor petrezselyem
2 dl sherry
2 tojás (de egy is elég)
libazsír
majoranna
szerecsendió
1 csomag bacon

Felvágtam az egyik hagymát, és a fokhagymát. fél csokor petrezselymet is összevágtam. Összekevertem a májjal, és meglocsoltam sherryvel, amennyi ellepte.
Hagytam állni pár órát.
A másik hagymát apróra vágva megpirítottam libazsíron, majd a darabokra vágott májat átpirítottam rajta.
Sajnos darálóm nincs, a robotgép aprítójával részletekben pépesítettem az apróra vágott szalonnával együtt.
Ezután Uram kivánságának megfelelően átpaszíroztam fémszitán. Nem hülyeség, tényleg sokkal homogénebb lett. Beleraktam két tojást, némi sherryt még, és összekevertem.
Egy nagyon helyes, ovális jénai tálat kibéleltem baconnal, úgy, hogy le is tudjam fedni, és beleraktam a pépet.
Vízfürdőben, lassú tűzön kb. 1 órát sütöttem.
Rengeteg lett, és nagyon finom, az biztos, hogy most minimum egy hétig saját májpástétom lesz reggelire.
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dalit.blog.hu/api/trackback/id/tr7202807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

narancskonyha · http://narancskonyha.freeblog.hu 2007.10.22. 08:09:55

nahát, épp azon filozofáltam pénteken, amikor egy héten belül másodszorra álltam neki a májpástétomnak, hogy egyrészt nem-e lehetne-e valahogy egy kis bort csempészni a receptbe, másrészt, hogy ki kellene próbálni mostmár valami más változatot, olyan sütőben sülős - baconba tekerőset, és tessék :)