Dalit

Grillcsirke zöldséggel

2007. december 01. 21:20 - Dalit

Ez most elég leegyszerűsítő címnek sikeredett, de ha részletezem, akkor 3 sor lesz.
Az egész úgy kezdődött, hogy a Zuram, legnagyobb meglepetésemre, a múlt hét végén azt mondta, hogy valamikor csinálhatnál olyan egybe csirkét zöldségekkel.
OK, kérése számomra parancs, csak a fene sem emlékszik, hogy vajon melyik csirkémre gondolt.
Pénteken először is meglátogattam a kedvelt csirkésemet, és beszereztem egy méretes csirkét.
Aztán kimentem a lehelre, hogy majd meglátjuk, mi jut eszembe.
Veszélyes hely egy piac, mert nagyon is sok minden jutott eszembe, de végül is nem mindent vettem meg, amit láttam:)
De volt azért néhány dolog, aminek nem lehetett ellenállni.
Volt spenót, tehát kellett belőle fél kg.
Nagy meglepetésre a spenót mellett újkrumplinak látszó zöldség volt. Meg is kérdeztem, hogy hát ez meg hogyan? A néni (a néni valszeg fiatalabb volt nálam) azt mondja, hogy hát augusztusi ültetés. Na jó, akkkor ebből is egy kg.
Fantasztikus fűszernövényes stand van a Lehel piacon, vettem egy csomag bazsalikomot, "sajnos" kakukkfű csak cserepes volt, de adtak hozzá használati utasítást, hogy locsoljam, hol tartsam. Reménykedek, hogy tényleg megmarad.

Szombat reggel, ami nálunk mondjuk fél 12-t jelent, nekiláttam a műveletnek.

Csirke fokhagymával, zöldséggel, spenóttal, párolt gombával, kakukkfüves újkrumplival



Egy csirke
másfél fej fokhagyma
2 sárgarépa
1 fehérrépa
fél kg gomba
fél kg spenót
fél kg krumpli
fél csokor bazsalikom
3-4 szál kakukkfű

bors
majoranna
szójaszósz
1 pohár fehérbor






Megpucoltam a spenótot, előkészítettem a csirkét, megpucoltam a fokhagymát, egy részét pucolatlanul hagytam a gerezdeknek. Az Urammal megtisztítattam a krumplit.
A gombát szeletekre vágtam.

A csirke belsejét besóztam, kibéleltem bazsalikomlevelekkel, és annyi pucolatlan fokhagymát tettem bele, amennyi belefért.  Kivül besóztam borsoztam, majorannáztam, és bekentem bőven szójaszósszal.
A répákat felvágtam 4-5 cm-es hasábokra.
A krumplit egyforma darabokra vágtam, a kisebbek maradtak egybe, a nagyobbakat kettévágtam, majd olívaolajjal, és kakukkfűvel összekevertem, megsóztam.

Egy tepsibe tettem két kanál libazsírt, beraktam a csirkét, mellé a répákat, és először 150 fokon elkezdtem sütni. Aztán rájöttem, hogy így maximum vacsora lesz belőle, úgyhogy megalkudtam, melléraktam a krumplit is, lefedtem fóiával és 180 fokon folytattam a sütést.

Amíg sült,  a gombát vajon fokhagymával, borssal sóval megpirítottam. Illetve pirítottam volna, de annyi víz  jött ki belőle, hogy inkább párolodott, de megbírkoztam vele, amíg lepirult.

A spenótot egy kicsit felvágtam, aztán vajon fokhagymával megpároltam. Ez speciel az én nagy kedvencem, más nem rajon érte annyira, de azért megeszik.

Mikor már több mint másfél óra eltelt, megnéztem a csirkét, de még nem volt tökéletes, akkor hirtelen felindulásból meglocsoltam még egy pohár fehérborral, sütöttem még fél órát fólia alatt.
A végén leszedtem a fóliát, és a csodálatos új sütőmet grillre állítottam, és még úgy 15 percig sütöttem.

Hihetetlen ropogos lett.
Elég gyakran csinálok hasonló ételt, de ez most tényleg valami egészen fantasztikus volt. A krumpli is remek ropogós volt, a csirke a ropogós bőr alatt lágy, szaftos maradt,
a répák a grillezéstől egy kicsit megkaramellizálódtak, az egyetlen hiba az volt, hogy sokkal sokkal több répát kellett volna mellétenni.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dalit.blog.hu/api/trackback/id/tr28249226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.