Dalit

Borjúmáj pácolt fokhagymával Domestic Goddess nyomán

2008. február 16. 18:01 - Dalit

Eljött az idő a pácolt fokhagymám felhasználására.
Novemberben csináltam egy nagy adagot, leginkább karácsonyi ajándékként, aminek egy része megmaradt nekem.
A fokhagymából az első üveggel egy nagyon kedves bécsi barátunkat ajándékoztuk meg  50. születésnapján. Mivelhogy folyékonyan beszél magyarul, az alábbi felirattal nyújtottuk át neki az üveget.

Eredeti ősmagyar ördögűző,
Kiűzi belőled az ördögöt és tőled a boszorkányokat.


Nagy sikert aratott, és pár hét után megkaptam az üzenetet tőle. "Ördögien finom volt."
Egy hónappal később New Orleans-ból, ahol épp tanít, újra megerősítette az értékítéletét.

Itt volt az ideje, hogy a nálam már 3 hónapja érlelődő fokhagymát felhasználjam.

Kapóra jött, hogy egy nagyon szép darabnak tűnő borjúmájat vettem. Féltem,hogy kicsit sok is lesz két személyre a 60 dkg. De amikor szeletekre akartam vágni, kiderült, hogy telis-tele van erekkel és hártyákkal. Mire megbirkóztam vele, jó, ha 40 dkg maradt, és szeletekről már szó sem volt.
Így született meg a resztelt máj, és Nemisbéka receptje alapján az alábbi recept.



Hozzávalók:

kb. 40 dkg borjúmáj
1 fej hagyma
8-9 szem pácolt fokhagyma
fél dl páclé
1 dl fehérbor
1 ek zsír
só, bors

A májat, miután megkínlódtam vele, és megszabadítottam minden hártyától, erektől, nagyobb darabokra vágtam. A hagymát apróra vágtam.
A felforrósított zsírban a hagymát megpároltam, majd rátettem a májat. Kifehéredésig sütöttem. A felébe-harmadába vágott fokhagymát rátettem, egy deci fehérborral felöntöttem, és fél dl páclével felöntöttem.
Felforraltam, hogy a borból elpárologjon a szesz, majd kisebb lángon 15 percig pároltam. Közben megszórtam frissen őrölt borssal és sóval.
Valami egészen elképesztő, gazdag, pikáns íz lett a végeredmény.

A végeredmény Párom volt anyósának is köszönhető, akitől a saját termésű alsóörsi, kishegyi rizlingszilvánit kaptuk.:)

Hasábburgonyával, és egy üveg ausztrál, HARDYs BIB 343 Cabernet Shiraz (Spar) üveg borral ettük.

Pácolt fokhagyma itt és itt.
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dalit.blog.hu/api/trackback/id/tr29341811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pancsóka 2008.05.28. 23:19:32

Kedves Dalit!
Én is imádom a fokhagymát és felébresztetted az alvó oroszlánt :-)). Lehet, hogy rossz helyen keresgéltem, de ennek a pácolt fokhagymának nem találtam a receptjét. Lennél olyan kedves és megosztanád ezt velem/velünk. Előre is köszönöm..

Dalit · http://dalit.blog.hu/ 2008.05.30. 10:03:35

A szöveg alján szerepel két link, amit újra beírok. De bátran lehet használni.
Én már nem is emlékszem, pontosan miket raktam bele, csak hogy fantasztikusan jó lett.
domesticgoddess.freeblog.hu/archives/2007/09/18/Pacolt_fokhagyma/

gabojszakonyhaja.blogspot.com/2007/09/pcolt-fokhagyma-nlam-is.html

Sok sikert, de arra figyelj, hogy magyar fokhagymát szerezzél, mert az általában kapható kinainak se íze, se bűze.