Dalit

Segítsüti - A szeretet sütije és a recept

2012. április 04. 11:00 - Dalit

 

A Licit lezárult.

A flódnitorta a sü-Team-é, Narancskonyha fantasztikus csoportjáé.

 

Ma délután négyig licitálhattok a segítsüti 27 fantasztikus sütijére, többek között a mienkre is.

Hogy meghozzam még egy kicsit a kedvetek, itt találhatjátok a három napig készüli csodálatos Flódnitorta receptjét.

Kell hozzá egy fantasztikus lánygyermek, egy lelkes fotós barátnő, és természetesen sok sok szeretet.

 

 

Flódni - A szeretet sütije - Recept

 

A Flódni egy nehéz műfaj, nem az a fajta aminek az ember csak úgy ukmukfukk neki esik. Ez a süti bizony 3 napig készül. Az első nap, általában este, megcsinálom a tésztát és a töltelékeket, mivel hideg tésztával és hideg töltelékkel milliószor könnyebb dolgozni. Másnap összeállítom és megsütöm, de igazán csak harmadnap érik össze, és válik szépen szeletelhetővé.

Ezért a Flódnit csak szeretettel lehet készíteni. Szeretni kell hozzá. Azokat az embereket akiknek süti az ember, és szeretni kell a tésztát és a sütést is. Ráadásul ha igazán szeretettel sütjük, akkor csak a csodálatos illatokra emlékszünk majd, nem a sok munkára, hiszen itt minden borral készül, még a tészta is isteni muskotály illatot áraszt, nem beszélve a borban párolt fahéjas alma, a mák és a dió bódító illatáról.

A segítsüti segítségével én most ezt a szeretetet adhatom a flódnin keresztül sok sok pici segítségre szoruló gyermeknek.

 

Hozzávalók

  • 1 kg liszt

  • 50 dkg margarin

  • 60 dkg cukor, de inkább kb. 1 üveg méz,

  • 6 tojássárgája,

  • kb. 2 üveg bor (fehér illatos bort használok muskotály, hárslevelű ilyesmi),

  • 1,5 kg alma,

  • 30 dkg darált dió,

  • 30 dkg darált mák,

  • l üveg szilvalekvár,

  • l csomag mazsola,

  • 1 csomag aszalt szilva,

  • l szelet reszelt csokoládé,

  • 3 evőkanál baracklekvár,

  • fahéj, őrölt szegfűszeg,

  • reszelt narancshéj és citrom héj,

  • vanília rúd.

 

Előkészítés:

 

A tészta: A lisztet, a margarint, a tojássárgáját, ízlés szerint cukorral és borral könnyen gyúrható tésztává gyúrjuk. Öt részre osztjuk, az egyik egy kicsit nagyobb legyen. Vékonyra nyújtjuk (ez ízlés dolga ki mennyire szereti több vagy kevesebb tésztával), 2 tészta lapot előre megsütünk előmelegített 180 C-s sütőben kb. 10 percig így nem fog elázni a tészta és gyorsabban meg is sül a Flódni. 

Almatöltelék: Az almát vékony szeletekre vágjuk felöntjük borral, fűszerezzük 1 kk fahájjal, 1 kk őrölt szegfűszeggel, és fél vaníliarúddal, megfőzzük, majd szűrővel lecsepegtetjük 

Máktöltelék: a darált mákot borral felfőzzük, kb. 2-3 evőkanál mézet (ízlés szerint cukrot), mazsolát, reszelt narancshéjat és citrom héjat és baracklekvárt teszünk bele. 

Diótöltelék: a darált diót borral felfőzzük (még jobb ha ehhez a borban párolt alma levéből is

 

Összeállítás:

 

A nagyobb tésztával kibéleljük a tepsit, majd erre máktölteléket kenünk. Ráhelyezzük a következő elősütött tésztalapot, amelyre a szeletekre vágott, borban párolt alma kerül. Újabb elősütött tésztalap, amelyre diótölteléket halmozunk. A negyedik réteg az aszalt szilvával kevert szilvalekváré, amelyet beborítunk az utolsó tésztalappal, tojássárgájával megkenjük, 180 C-on kb. 1 órát sütjük.

 

Másnapig hagyjuk összeérni, és akkor szeleteljük.

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: segítsüti

A bejegyzés trackback címe:

https://dalit.blog.hu/api/trackback/id/tr254347485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása