Dalit

Indiai lencsés fűszerkeverék

2009. szeptember 17. 09:10 - Dalit

  • 1 csésze channa dahl *
  • ¾ csésze urad dahl *
  • ¾ csésze koriander (mag)*
  • 1 ek romai kömény*
  • 1 ek mák (amit az indiai boltban vettem, különbözött az « igazi » máktól – mindenesetre megpróbáltam « normális » makkal is, semmilyen jelentős változás nem állt be a fűszerkeverék izében)
  • 1 csésze szárított piros chili (én a saját verziómban 1/3 csésze csípős és fél csésze édes száraz chilit használtam – vigyázat, egészben hagyott chilikről van szó ! Avagy lehet chilipehely, de max. 1/3 csésze)*
  • ½ csésze kókuszreszelék
  • 7-8 centi (pontosabbaknak : 3 inch) indiai fahéj *
  • 4 szegfűszeg
  • ½ ek hing / asafoetida / ördöggyökér *
  • 1 ek só
  • 3 marok curry leaves / currylevél (friss, ha van – nekem nem sikerült Pesten kapnom. Szárítva létezik, gondolom az is használható) *
  • 1 ek olaj 

(Ez a mennyiség nekem nagyon sok volt, feleztem, így kb. elég 2 hónapra otthon. Zárt üvegben, hűtőszekrényben kb. addig áll el minőségromlás nélkül).

A *gal jelölt fűszerek az Ázsia-boltban, vagy a Wesselényi utcai Szép kicsi India boltban kaphatóak. Urad dahl és channa dahl lencsefélék, az urad dahlbol a tisztítottra van szükség (fehér színű).

Száraz serpenyőben pirítsuk meg a channa dahlt és az urad dahlt külön-külön, mindaddig, amíg aranybarnára nem sülnek.

Tegyük félre hűlni.

Nyissuk ki az ablakot, kapcsoljuk be az elszívót (és ez most nem vicc, a következő adag fojtogatóan füstöl, különösen a chili).

Ugyanabban a serpenyőben pirítsuk meg a koriandert, a romai köményt, a chilit, ördöggyökeret, mákot, az összetördelt fahajat és a szegfűszeget. Pirítsuk közepes tűzön két percig (a vége nagyon hosszú tud lenni… J)

Tegyük ezt is félre hűlni.

Pirítsuk 1 percig a kókuszreszeléket, vagy amíg aranybarna nem lesz. Tegyük ezt is félre.

Egy kanál olajban pirítsuk meg a curryleveleket, amíg ropogósak nem lesznek.

Amíg kihűl a lencse, ihatunk kávét, mehetünk indexelni, csinálhatunk barmit, lényeg, hogy gyűjtsünk erőt, mert még eltart egy darabig, amíg ebből vacsora lesz.

Mikor minden kihűlt, fogjunk egy kávédarálót és az összekevert fűszereket daráljuk le. Szitáljuk át, daráljuk újra a maradékot, mindaddig, amíg egy közepes üveg illatos fűszerünk nem lesz. (Jó játék amúgy ez is, csak idő kell hozzá. Ne induljunk úgy neki, hogy ezt majd nagyon gyorsan összerakjuk, a lencsefélék makacsul ellenállnak a darálónak…)

A kész fűszerkeveréket keverjük össze még egyszer nagyon jól, rakjuk jól zárható üvegben a hűtőszekrénybe.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dalit.blog.hu/api/trackback/id/tr201387150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása