Ezt a mai fiatalok már nem is értik talán. Magyarul csemege sertéssült párolt káposztával.
És pir.burg. Vagyis piritott burgonyával.
A régi önkiszolgáló éttermek slágere volt, de minden vendéglőben ott volt. Amikor fiatal koromban konyhalányként, meg pincérként dolgoztam nyáron, ott kiabálták a pincérek két csemsültpárkáp lesz.
Igen egyszerű étel, csak kell hozzá egy kicsontozott karaj, de combból is lehet.
Egy kicsontozott karaj
só
bors
köménymag
majoranna
zsír
A karajt jó alaposan sóztam, borsoztam, fűszereztem. Hagytam állni a hütőben pár órát.
Egy tepsibe 3 evőkanál zsírt tettem, rá a karajt, és egy pohár vizet. Lefedtem fóliával és 180 fokos sütőben sütöttem 45 percig, akkor levettem a fóliát, és a levével locsolgatva készre sütöttem. A kész húst kivettem, egy picit hagytam pihenni, majd szeleteltem. A levét összeforraltam, és a tányéron meglocsoltam vele a szeleteket.