Dalit

Szamosza

2009. szeptember 17. 09:40 - Dalit

 

1 csésze liszt (sima vagy sima és teljes kiőrlésű fele-fele aranyban)
1 ek olaj (sima, nem oliva)
chilipor ízlés szerint
langyos víz, kb. fél pohárnyi, összekeverve fél ek. ecettel
 
 
3 közepes nagyságú krumpli
3-4 ek zöldborsó (mélyhűtött)
¼ ek egész koriander durvára törve (mozsárban, ha van)
¼ ek egész édeskömény
¼ ek ajwain
1 ek garam masala
¼ ek szárított mangópor / amchoor (vagy friss citromlé)
1 ek reszelt friss gyömbér
1 zöldcsili (kezdőknek a fele J
1 ek korianderzöld
1 ek olaj
 
olaj a sütéshez
 
Először gyúrjuk össze a tésztát : keverjük össze a lisztet a chiliporral, a sóval, majd lassan öntsük hozzá az ecetes langyos vizet. Amikor a tészta összeállt, dagasszuk hozzá az olajat is és kenjük meg olajjal. Takarjuk le, hagyjuk állni egy fél órát (minimum, de maradhat egy-másfél órát is, nem lesz baja).
 
Utána csináljuk meg a tölteléket : pucoljuk meg a krumplit, vágjuk kockára, tegyük fel főzni sós vízben. Amikor mar majdnem kész, adjuk hozzá a zöldborsot is.
 
Amíg a krumpli fő, reszeljük le a gyömbért (ha jól megmossuk előtte, akar hajastul), vágjuk apróra a chilit. Ezután ne nyúljunk a szemünkbe J Mozsárban pépesítsük (amennyire lehet) össze a kettőt.
(Lusta verzió : szerezzünk be gyömbér-chili krémet, kapható. Előrelátó verzió : egyszer essünk neki a gyömbérnek meg a chilinek, csináljunk egy nagy adagot, turmixgéppel pépesítsük, majd fagyasszuk le jégkocka-tartóban)
 
Melegítsünk fel egy kanál olajat egy serpenyőben, dobjuk bele a durvára tört koriandert és az édesköményt, tegyük hozzá a gyömbér-chili krémet, és a sót, pirítsuk 2-3 percet.
Közben egy tálban nagyjából törjük össze a főtt krumplit meg a borsot (ne legyen püré állaga), keverjük hozzá a chili-gyömbéres fűszereket, továbbá a maradék fűszereket. Ha mangópor helyett citromlevet használunk, spricceljük meg egy kicsit.
 
Kóstoljuk meg, ha ízlik, nagy baj mar nem lesz J
 
A tésztát vágjuk 4 darabba, mindegyikből formáljunk gömböt, majd nyújtsuk ki egyenként kb. 3mm vastagra, kör alakura, Vágjuk középen ketté, vizezzük meg a széleket (óvatosan) az egyik félkörből a kezünkben formáljunk tölcsért, és nyomkodjuk össze a hosszú széleket (főleg a sarkánál nyomkodjuk össze).
Kanállal óvatosan töltsük meg (ha a tölteléket először nyolcfelé osztjuk, könnyebb lesz egyenlő méretű szamoszákat készíteni), aztán a tölcsér tetejét is nyomkodjuk össze.
 
Ilyen, amikor egy profi tölti.:)
 
 
Enyhén lisztezett tálra tegyük le a kész szamoszákat (liszt nélkül hihetetlenül összeragad bármivel).
 
Mikor kész mind a nyolc, melegítsük fel az olajat és süssük benne pirosra.
 
És ilyen amikor egy kevésbé profi csapat készítette el. De az ízén nem változtatott.
 
Elvileg mentachutneyba mártogatva kell enni, de anélkül is finom.
Szólj hozzá!
Címkék: ázsiai indiai

A bejegyzés trackback címe:

https://dalit.blog.hu/api/trackback/id/tr91387335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása