Dalit

Téli saláta gerslivel VKF.38

2010. november 12. 08:31 - Dalit

Ismét egy vega munkahelyi ebéd. És ami még jobb, tökéletes versenymű a reformételes versenykiíráshoz. Eredetileg nem is nagyon gondolkodtam ezen, mert nem vagyok egy igazi reformkonyhás, bár figyelek természetesen. De eszünk húst, finomlisztes dolgokat is, ha egyre kevesebbet is. Remélem a tokaji aszús dolog még belefér a reformkonyhába. De azért elég sokszor csinálok leginkább magam kedvéért, de aztám másnak is örömére sok zöldséges, reformosabb ételt is.

A gersli avagy az árpagyöngy egy nagyon nagyon jófajta gabona, én már régen használom. Eredetileg ugye a sóletbe, aztán a töltelékbe, utána lett belőle rizottóféle. Most meg egy saláta, vagy zöldséges egytálétel. Ezt írják róla:

Az árpa könnyen emészthető gabona. Magas a kálium-, magnézium-, foszfor-, cink- és vastartalma, ezen kívül sok értékes vitamint, elsősorban B1-, B2-, B6-vitamint és pantoténsavat tartalmaz nagyobb mennyiségben.
Az árpa nagy mennyiségű kovát tartalmaz, amely erősíti az izomzatot, a kötőszövetet, valamint jó hatással van a csontokra, a fogakra, a bőrre és a hajra is.

És ezzel a recepttel próbáltam ki először az édesburgonyát. Az igazat megvallva kifejezetten ízlik, de annyira hasonlít a sütőtökhöz számomra, hogy ezzel az erővel sütőtökkel is csinálhatom legközelebb.

  • 2 lilahagyma negyedekre vágva
  • 2 közepes édesburgonya megpucolva, kis kockákra vágva
  • pár gerezd fokhagyma kissé megnyomva
  • 100 gr árpagyöny, gersli
  • egy marék karfiol
  • egy ek. tokaji aszú balzsamecet
  • 2 tk harissa
  • 1 tk sumach ( ez is egy mostani kedvenc, amit amibe lehet, belerakok)
  • 1 kevés olaj

Az édesburgonyát, a hagymát, és a fokhagymát, olívaolajjal megspriccelve a 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt puhára sütöm. A gerslit folyó vízben többször átmosom, kevés vajon megfuttatom, és felöntöm vízzel, jó 25-30 perc kell neki, mire puha lesz. Az utolsó 5-10 percben beleszórom a karfiolt, és készre főzöm. Közben sózom.

Leszűröm a gerslit, összekeverem a zöldségekkel, meglocsolom az ecettel, még egy kevés olívaolajjal, és alaposan fűszerezem.

Este csak megkóstoltam, másnap reggelre ért össze, és remek kis ebéd lett belőle.

 Goodfood receptből.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dalit.blog.hu/api/trackback/id/tr232433186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása