Hála Tomának, megtaláltam a tökéletes csirkemell elkészítési módját.
Szerénytelenség nélkül állítom, hogy én elég jó vagyok húsételekben, legyen az bélszín, vagy sertésszűz, vagy kacsamell. De eddig azért a csirkemell egy kicsit kifogott rajtam. Ha nem szósz, vagy mártás volt, akkor gyakran lett szokásosan száraz. Na, most ennek vége.
A mentás zöldorsó tudom, hogy már unalmasnak tünik, de ez most az év első zöldborsójával készült, nem krém, hanem párolt, és a saját balkonládámban termett mentával.
- 1 csirkemell csonttal, bőrrel
- 2 rozmaring és kakukkfű szál ( A saját kis fűszerkertemből)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek vaj és olaj
- só
- Fél kg zöldborsó
- 1 marék menta
- vaj
- A csirkemellet megnyomom, hogy lapos legyen, és középen elvágom.Sózom. Egy serpenyőben a vajat és az olajat felmelegítem, és kb. 10 perc alatt a húst minden oldalon átsütöm. Közben mellédobom a fűszernövényeket, és a megroppantott fokhagymát.
- A 180 fokra előmelegített sütőbe egy tepsiben átrakom a csirkét és 15-20 percig sütöm.
- A zöldborsót vajon megpárolom, és a végén rádobom a széttépkedett mentát.
A csirkemell valami egészen elképesztően szaftos és omlós lett, nyoma sem volt a megszokott szárazságnak.
Petrezselymes újburgonyát ettünk hozzá, és 2010. Ábrahám pince hársmintot ittunk mellé. Végre sikerült a kertben ennünk, nagy élmény volt.
Egy adag kb. 380 kcal 45 CH