Az ősz, a betakarítás, a szüret és a szinek jegyében
Választásunk hogy vállalkozunk címmel tartjuk most már rendszeresen, havi női vállalkozói reggelinket a Kaptárban.
Most már szinte hagyománynak is tekinthető, hogy a reggelit én biztosítom, szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy nagy sikerrel:) Mivel kedves vállalkozó társaim már nagyon várják a recepteket is, gyorsan megosztom, mit kínáltam ezen a koraőszi, meleg reggelen.
magvas teljes kiőrlésű zsemle
almás muffin
répás almás muffin
scone
baba ganoush
zakuszka
zöldfűszeres túrókrém
Magvas teljes kiőrlésű zsemle
-
-
- 60 dkg kenyérliszt
- 30 dkg tk tönkölyliszt
- 10 dkg fehér rozsliszt
- 3 dl joghurt
- 2 dl víz
- két zacskó élesztő
- 4 kk só
- 1 kk curry
- két ek tökmag, két ek napraforgó mag, két ek dió egy ek lenmag
- egy-egy ek a fenti magokból a szóráshoz
-
A magok kivételével a hozzávalókat alaposan összegyúrom. Robotgéppel 10 percig lassú fokozaton, majd a száraz serpenyőben megpirított magokkal együtt még 10 percig dagasztom. Két és fél szeresére kelesztem.
20 felé osztom, zsemléket formázok belőle. majd ismét kétszeresére hagyom kelni. Egy éles késsel bevágom, vizzel vagy tejföllel megkenem, és a maradék maggal megszórom.
A sütőt 240 fokra előmelegítem, egy vízzel teli tepsit helyezek az aljára, és a zsemléket kb. 20 perc alatt megsütöm.
Répás almás muffin
-
-
- 2 tojás
- 4 ek xilit
- 10 dkg répa
- 10 dkg alma
- 10 dkg zabpehely
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 5 dkg finom liszt
- 8 dkg túró
- fél sütőpor
- 1 nagy ek. joghurt
-
A répát finomra, az almát vastagabbra reszeltem.A tojást összekevertem a xilittel, majd a répával, almával, majd a túróval és a tejföllel. Egy másik tálban összekevertem a zabpelyhet, liszteket és a sütőport. A száraz és nedves anyagokat alaposan összekevertem, és előmelegített sütőben, kivajazott muffinsütőben 25 perc alatt megsütöttem.
Papírkapszlikba kanalaztam 2/3-ig, majd előmelegített sütőben 25 perc alatt 170 fokon készre sütöttem.
zamat és illat receptje
Scone
-
-
- 35 dkg liszt
- 1 nagy csipet só
- 1 púpos teáskanál sütőpor
- 10 dkg hideg vaj
- 1 púpos evőkanál kristálycukor
- 1 ek vaniliás cikor
- 170 ml joghurt
- 3 evőkanál tej
-
A scone egy a brit területeken nagyon népszerű, skót eredetű péksütemény, aminek nagyon nagy előnye, hogy pikkpakk kész van, és remek lekvárhoz, sajthoz. Most felkelés után fél órával már pakoltam is el.
A lisztet, sót és sütőport összekevertem, hozzáadtam a hideg, feldarabolt vajat, a cukrot a joghurtot, tejet, és nagyon gyorsan összegyúrtam, hogy ne melegedjenn fel. 10 percre beraktam a hütőbe.
Kivettem, és egy lisztezett felületen kicsit átgyúrtam, majd kinyújtottam 1-2 cm vastagra, és egy kis, 4-5 cm pogácsaszaggatóval kiszagattam.
220 fokos sütőben 15 perc alatt megsütöttem, és már szaladtam is, hogy még frissen adhassam a vállalkozónőknek lekvárral és sajtkrémmel.
Baba ganoush
Egy újabb verzió a padlizsánkrémre, most épp török recept alapján. Életveszélyesen finom.
-
-
- 2 padlizsán
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 ek tahini
- 2-3 ek olivaolaj
- só, bors
- kevés citrom
-
A padlizsánt alaposan megszurkálom, majd forró sütőben addig sütöm, míg a héja elkezd szenesedni. Mikor kihül a belét kiszedem,, és a szétnyomott fokhagymával, és a többi hozzávalóval összeturmixolom. A végén citromlével izesítem.
Zöldfűszeres túrókrém
- 25 dkg túró
- 2 ek joghurt
- egy csokor petrezselyem
- egy marék snidlin
- egy kápia, vagy pritamin paprika
- só, bors
A petrezselymet és a snidlinget nagyon nagyon finomra vágom. A paprikát egész apró kockára vagdosom. A túrót összekeverem a többi hozzávalóval, és hagyom egy éjszakát a hűtőben, hogy a hozzávalók összeérjenek. Remek a zsömléhez, és a sconehoz is.