Dalit

Üzleti reggelik 2012 ősz-tél

2013. január 05. 12:57 - Dalit

Nagy adóságom az utolsó két Vállalkozó női üzleti reggeli leírása. Remélem, azért még sok szeretettel fogadják a résztvevők, és sok ötletet kapnak.

Utánozni szabad.

 

1küzleti reggelikollazs.jpg

 

Sütőtökkenyér

 

  • 15 dkg vaj
  • fél kg liszt
  • 1 sütőpor
  • két tk örölt gyömbér
  • 1 tk só
  • 1 csésze barna cukor (2,4 dl)
  • fél kg sült sütőtök
  • 3 nagy tojás

A sütőt előmelegítem 190 fokra. Összekeverem a lisztet, sütőport, gyömbért, és sót egy nagy tálban. Egy másik tálban összedolgozom a tojást, sütőtököt, cukrot, majd a lisztkeverékkel simára keverem. Egy közepes téglalap alakú tepsibe beleöntöm, és kb. 50 percig sütöm. Szeletekre vágva tálaltam.

 

Rozsos zsemle

 

  • 250 g öregtészta 
  • 500 g teljeskiőrlésű rozsliszt
  • 500 g simaliszt
  • 20 g élesztő
  • 1 ek só
  • kb. 500 ml víz
  • 2 ek olaj

Két nappal előbb elkészítettem a rozsos öregtésztát, ami egyfajta kovász, ami nagyon jót tesz a kenyérnek, péksüteménynek.

  • 25 dkg világos rozsliszt
  • 25 dk kenyérlisztt
  • kb. 3 dl vizet
  • 1 csipet cukrot
  • 1 tk szárított élesztő

 

Öregtészta

A hozzávalókat összedagasztjuk, átrakjuk egy kilisztezett tálba, egy konyharuhával letakarjuk, és ott hagyjuk a konyhapulton másnapig. Másnap átdagasztjuk egy kicsit és elrakjuk a hütőbe. Egy hétig legalább használható.

Két nappal később elkészítem a zsemlét.
A hozzávalókat alaposan összeállítom. A vízet fokozatosan adom hozzá. Mikor már elválik a dagasztóedény szélétől, átteszem a kilisztezett dagasztótálba, és addig hagyom kelni, amíg kétszeresére dagad. Ez kb. két óra. 10 dkg-s darabokat szakítok belőle, ellapítom, és a széléről befelé hajtogatva zsömlét formálok belőle. Sütőpapíros lapra teszem, és hagyom ismét kelni egy fél órát. Közben 250 fokra előmelegítem a sütőt. Berakom a sütőbe, és aláöntök egy pohár vízet, hogy párás környezetben süljön. Kb. 30 perc alatt megsütjük. Akkor jó, mikor az alja már üregesen kong. Rácsra helyezem, hideg vizzel lespriccelem, és hagyom kihülni

magvaszsemle.jpg

 

Sajtos csiga

 

 

Ami eredetileg Limara hajtoványának indult. Avagy, hogyan csináljunk a hibánkból előnyt.

Tészta:

  • 1 kg liszt
  • 6 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl olaj
  • 2 ek só
  • kis cukor
  • 1 csomag szárított élesztő

 

Töltelék:

  • 20 dkg vaj
  • 1 tk só
  • 1 tojás
  • 20-25 dkg vegyes reszelt sajt.

 

A tésztát összeállítom, lágy kelt tészta lesz belőle. Duplájára kelesztem. Lisztezett felületen kettőbe veszem.

A krém hozzávalóit összekeverem.

Mindkét tésztadarabot vékonyra kinyújtom, az első lapot bekenem a sajtkrémmel. Ráterítem a második tésztalapot, és mintha bejglit készítenék, feltekerem. (Na itt tértem el az eredeti recepttől, mert már éjjel volt, és nem láttam ki a fejembőlJ )

kb. 2 cm-es darabokra vágom, és egy sütőlapra helyezem a sajtos csigákat. Hagyom még fél órát kelni, közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. Megkentem tojássárgájával, és még rászórtam reszelt sajtot.

20-25 perc alatt szép pirosra sülnek

 

Gombás krém

 

  • fél kgkg csiperkegomba (lehetőleg barna)
  • 3 darab szárított erdei gomba 1 dl forró víz
  • 1 póréhagyma,
  • 10 dkg bacon
  • 22 dkg  krémsajt (Aldi)
  • 1 doboz tejföl
  • só, bors
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 tk csombor
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál vaj

 

A szárított gombát egy dl meleg vízbe áztattam egy óráig. A csiperkét felvágtam, hozzáraktam a felvágott szárított gombát is.

A vajon megpároltam az apróra vágott póréhagymát, majd hozzáraktam a felaprított fokhagymát is. Rádobtam a gombát fűszereztem, és addig pároltam, míg puha lett. Egy másik serpenyőben a kockára vágott bacont kisütöttem.

A kész gombát, a sajtot, tejföl, az aprítógépbe raktam, és összedolgoztam, majd az apróra vágott baconnal összekevertem. Másnapig hagytam állni.

Lilafőz receptje alapján.

 

Papas, sajtos, sült paprikakrém

 

  • 5 db kápia paprika
  • 25 dkg fetasajt
  • egy doboz krémsajt
  • négy szem sós keksz
  • csípős paprikakrém
  • bors,

A sütőt maximumra állítom, és a kápia paprikákat addig sütöm, amíg a héjuk el nem kezd feketedni. Akkor egy tálba dobom, lefedem fóliával, és hagyom kihűlni. Ezután már könnyen leszedem a paprika héját.

A sült paprika húsát összekeverem a többi hozzávalóval, borsozom, szükség esetén sózom.

 novemberi.jpg

 

Mindenkinek sok boldogságot és sikert kívánok erre az esztendőre

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dalit.blog.hu/api/trackback/id/tr114998075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása