A receptet Székely István tengerész oldalán találtam, illetve a kinaikaja.hu-n, de számomra annyira nem meggyőző, hogy egy kínai is így csinálna. De nagyon hasonló a sokak által a kinai gyorsbüfékben szeretett illatos-omlós csirkéhez, csak kicsit finomabb.
Nálunk már évek óta gyakori étel, mert finom, és roppant kiadós, egy darab csirkemellel akár négy embert jól tudok lakatni. Ennek és a majd valamikor megörökítendő Nigella féle rántott csirkének köszönhetően lassan elköszönök a zsemlemorzsás panírozástól, mert ez sokkal jobban izlik.
Bundázott csirke pekingi módra
- Egy csirkemell
- 3 ek szójaszósz
- 1 ek vodka (rizspálinka helyett)
- fél ek feketebors
- 4 szál újhagyma*
- 2 cm gyömbér (ez nincs az eredeti receptben, de jót tesz neki)
A bundához
- 5 ek kukoricaliszt
- 1 ek simaliszt
- kis só
- 1 tojás vagy kettő ha túl sürú lenne a massza
A bundához a hozzávalókat sürű masszává keverem. A lecsöpögtetett húskockákat beleforgatom, majd több részletben forró olajban kisütöm. A páctól egyrészt isteni finom lesz, a vodkától meg nagyon omlós, szaftos.
Szecsuáni szezámos pikáns mártás
- 3 újhagyma,
- 1 ek szezámolaj,
- 1 ek szezámmag,
- 2 ek borecet, (mivel nem volt itthon, ezt a pácolt fokhagyma levével, és egy kevés normál ecettel pótoltam)
- 3 ek szójamártás,
- 3 ek húsleves (szerencsére a változatosság kedvéért az első fogás marhahúsleves volt:))
- 1 ek szemes bors durvára törve,
- 1 ek édes chiliszósz (az eredetiben paprikaolaj)
A már máskor is említett isteni barnarizses jázminrizzsel ettük.