Dalit

Töltött paprika

2008. augusztus 12. 18:00 - Dalit

 

Engem is elért a töltött paprika járvány.

Hosszú történet, hogy jutottam el az utálattól, az egyik kedvenchez. Megint előjön a sokat emlegetett napközi. Már gyerekkoromban sem szerettem a húshoz édes szószokat. Ki lehetett kergetni a világból az alma, és paradicsomszószokkal, a paradicsomos káposztával, és paradicsomlevessel. A töltött paprika ráadásul megfejelve a főtt paprika általam akkor utált ízével.

Aztán teltek, múltak az évek és a gyerekeim igényelték. Egyszer elkészítettem, kevés cukorral, jó is lett. Majd jött a fokozatos változtatás, amit főleg édesanyám adott elő. Napközis tanárként ő is utálta ezeket, de olyan szintre fejlesztette a végén a tökéletesítést, aminek sok köze nem volt már az eredetihez, de a lányaim kedvence lett.

A fejlődés lépcsőfokai:
  1. Kevés cukor, aztán már szinte semmi.
  2. Ha már paradicsom, akkor olaszos, tehát oregano.
  3. Ha töltelék, akkor a töltött káposztámhoz hasonlóan a rizst kicseréltem árpagyöngyre.
  4. Ha már árpagyöngyös töltelék, akkor csombor.
  5. Végül, teljesen rendhagyó módon rántás helyett egy kevés tejfölös habarás.
 

Ezt próbáltam most emlékezetből utánozni. Kicsit olaszos, kicsit magyaros, kicsit tejfölös.

Töltött paprika

 6-8 TV paprika
fél kg darált hús
egy bögre árpagyöngy
egy fej hagyma
egy tojás
só, bors,
oregánó
csombor
3 dl paradicsompüré (olasz)
3 dl húsleves
1 dl tejföl
fél kanál liszt

Egy bögre árpagyöngyöt sokszor szitában átmosom, majd egy bögre vízbe beáztatom. A paprikákat kicsumázom. A hagymát apróra vágom. A darált húst összekeverem az árpagyönggyel, hagymával, egy tojással, csomborral, sóval, borssal fűszerezem, majd beletömködöm a paprikákba. A maradékból gombócokat készítek.
A húslevest felforralom, beleöntöm a paradicsompürét, sózom, borsozom, megszórom oregánóval, majd belehelyezem a töltött paprikákat, és a gombócokat. Közepes lángon, fél-háromnegyed óráig főzöm. Mikor a hús megfőtt, kiszedem a paprikákat, és a gombócokat. A szaftot beforralom sűrűvé, és egy deci tejföl, és kevés liszt segítségével behabarom.

Szerintem nagyon finom. Most sütőben sült krumplival adtam, de a vízben főtt kockára vágott krumplival tökéletes.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dalit.blog.hu/api/trackback/id/tr26612671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása