Mint már sokan, én is áldom Limara nevét, és terjesztem is jó hírét. Mikor ezt a posztot írom, épp az olívabogyós kenyere kel a konyhában.
Egyetlen problémám van vele, ő egy négyszemélyes családra, én meg csak két személyre főzök-sütök, és nagyon nehezen tudtam jó arányokat találni egy 1 kg-snál kisebb kenyérre. Egészen addig, amíg már az öregtésztából csak kevés maradt, és ahhoz igazítottam a többi hozzávalót.
Hozzávalók egy nagyjából 75 dkg-s kenyérhez
2,2 dl víz
16 dkg öregtészta
40 dkg kenyérliszt
1,5 ek olaj
1 ek sikér
1 ek burgonyapehely
2 tk só
fél tk cukor
1 csepp ecet
1 dkg élesztőnek megfelelő szárított élesztő
A hozzávalókat jó alaposan bedagasztottam, én egy egyszerű kézi robotgép dagasztókarát használom, és jól működik. Hagytam kétszereresére kelni. A Szakácsok Könyvében olvasottak szerint a szilikonlapot kicsit beolajozom, meg a kezemet is. Ráborítom a tésztát, és alaposan ellapogatom. Ovális formára nyújtom. A két végét egy kicsit behajtom, majd felülről közben nyomkodva feltekerem, és megformázom. A jénaiba sütőpapírt teszek, belerakom a megformázott kenyeret, és három helyen bevágom. Ismét hagyom kétszeresére dagadni. Mikor megkelt, bespriccelem a jénai tetejét alaposan, lefedem és hideg sütőben kezdem sütni 200 fokra állítva. 35 -40 perc után leveszem a tetejét, és én elég barnára szoktam sütni. Rácson hagyom kihűlni.