Ezt a kenyeret kedvenc topicom alapítója és lelke, hodográftól tanultam. Egy egész kicsit módosítottam.
Mostanában ez a mindennapi kenyerünk mert elég gyorsan elkészül, ha hatkor nekilátok, 9-re már van olyan állapotban, hogy rákenhetem a vajat. Veszélyes, mert alig várom, hogy langyos legyen, és muszáj azonnal egy vajaskenyeret ennem.
50 dkg B80 kenyérliszt
3 dl víz
1 csomag szárított élesztő
2 kanál burgonyapehely
1 kanál sikér
1 kanál olaj
másfél kiskanál só
1 kiskanál cukor
A hozzávalókat jó alaposan bedagasztom, és kb. 1 órát hagyom kelni, amíg kétszeresére kel. Lisztezett lapra borítom, a Limarától tanultak szerint kiütögetem a levegőt, szétnyújtom oválisra. A két szélét egy kicsit behajtom, majd felülről összetekerem. Kicsit formázom, majd újabban mint a gyökérkenyeret jó alaposan megtekergetem. Mintha a törülközőt csavarnám ki.
Beleteszem egy sütőzacskóba a, és amíg a sütő felmelegszik, hagyom megint kelni. Mielött beteszem a sütőbe belespriccelek a zacskóba vizet.
220 fokos sütőbe teszem majd visszaveszem a180 fokra, kb. 40 percig sütöm, addig amíg az alja kongó hangot ad,illetve viszonylag sötétre sül.