Bor, mámor, Bénye
Úgy tűnik Erdőbénye állandó vendég lesz a blogomon. Mint ahogy már írtam, meg voltam híva a Bor, mámor Bénye fesztiválra, mint szakácsnő.
10 napot töltöttünk ott, ebből az első 3 nap a fesztivál előkészítéséről szólt. Elképesztően jó társaságban készültünk az Ábrahám pincénél a BMB programjaira.
A fesztivál nagyon jól sikerült, én ebből az igazság szerint nem sokat láttam, mert két menetben összesen 200 adag ételt főztem és szolgáltam fel, természetesen nem egyedül, hanem fantasztikus segítőkkel.
Számomra a legnagyobb siker az volt, hogy rengetegen jöttek vissza, köszönték meg és dicsérték a levest, kérték a receptet.
A BMB után mi még egy hetet töltöttünk ott, és pihentünk, és nem csináltunk semmit, vagyis, néha fantasztikus kirándulásokat tettünk, és újra, megint és állandóan megerősödött a vágyunk, hogy nekünk kell egy ház Bényén. Sajnos ez egyenlőre elég reménytelen vágy, de soha se lehessen tudni.
Hosszú gondolkodás, és próbálkozás után a következő igényeknek kellett megfelelnie az általunk kínált ételnek: legyen a helyhez kapcsolódó; legyen benne juhtúró, valamint jól menjen a száraz Furminthoz; esetleg legyen benne helyi gomba; szabad tűzön készüljön és nem utolsó sorban jól legyen tálalható sok személyre.
És itt olvasható a végeredmény.
Bényei gombás raguleves juhtúrós gombóccal
10 adag
- csirkecomb egész 5 db
- Vegyes zöldség (sárga, fehérrépa, zeller, karalábé 0,5 kg
- egyéb zöldség, bab, borsó, stb. 30 dkg
- káposzta 20 dkg
- Krumpli 0,5 kg
- vargánya 0,5 kg
- egy csokor petrezselyem
- Tejföl 4 dl
- Citrom 1 dg
- Olaj
- Só, Bors
- 2 gerezd fokhagyma
- kakukkfű
- rozmaring
- Tárkony
Juhtúrós gombóc
- juhtúró 20 dkg
- tojás 2 db
- finomliszt 2 ek
- Búzadara 2 ek
- szükség esetén zsemlemorzsa
A csirkecombokat kettévágom. A zöldséget meghámozom nagyobb darabokra vágom. A káposztát csíkokra vágom. A gombát feldarabolom. A krumplit kockára vágom. Felforrósított olajban megpirítom a csirkecombokat, majd a zöldséget, a káposztát. Felöntöm vízzel. Beledobom a krumplit, sózom, borsózom. Addig főzöm, amíg a csirke majdnem teljesen megpuhul, ekkor beleteszem a zöldfűszereket, kakukkfüvet, rozmaringot, és főleg tárkonyt.
Közben elkészítem a juhtúrós gombócot, ami nagyon egyszerű. A hozzávalókat összegyúrom, ha túl lágy, akkor zsemlemorzsával sűrítem. Ha lehet, hagyom állni, majd kisebb diónyi gombócokat formázok belőle, és a forró levesbe dobom.
Utánadobom a vargányát, és végül a citrommal ízesítem.