A 101 cookbooks-on találtam ezt a receptet, és azonnal meg kellett csinálnom. Nem is tudom, lehet-e salátának nevezni, inkább krémes, mint darabos étel lesz belőle, de az biztos, hogy fantasztikus vacsora lett belőle. És ugyan az ember kicsit nyafogott, hogy nincs hús, és ő éhes marad, de annyira gazdag, hogy a végén elismerte, hogy elég volt.
Olyan ételt már főztem, ahol két-három alapíz volt, mondjuk, csípős-savanyú, édes-savanyú, de olyant, ahol egyszerre négy jelenik meg, édes, savanyú, keserű, és ízlés szerint csípős, ráadásul úgy, hogy egyik sem lóg ki, még nem. De nem csak az ízek keveredtek, hanem a formák és struktúrák, vagy texturák is, a krémtől a ropogósig.
Még gondolkodom, hogy esetleg valami ilyen lesz a karácsonyi előétel.
· Egy közepes sütőtök meghámozva, két-3 cm szeletekre vágva
· 4 szár szárzeller levelestül, kockára vágva
· egy marék mandulaforgács, vagy tört mogyoró
· egy marék aszalt áfonya
· Fél hagyma, finomra vágva
· 160 ml sör
· 2 tk dijoni mustár
· 2 evőkanál tokaji borecet aszúból
· 2 evőkanál olívaolaj
· 1 tk barnacukor
· ¼ tk só
· kevés chili
Először megsütjük a tököt. Mikor kész, és kihűlt, akkor nekilátunk a salátának. Egy bögrében összekeverjük a sört, mustárt, ecetet, olajat, cukrot, és sót. A feldarabolt tök egyharmadát beleöntjük egy tálba, és összekeverjük a dresszing egyharmadával. Egy kicsit hagyjuk állni, ezalatt a tök teljesen beszívja az öntetet. Belerakjuk a maradék tököt, rászórjuk a mandulát, áfonyát, zellert, hagymát, ízlés szerint egy kevés chilivel, és összekeverjük a maradék öntettel. Megszórjuk a zellerlevelekkel, és 5-10 percig hagyjuk összeérni, majd tálaljuk.