Dalit

Sült sütőtök saláta – 4 alapíz találkozása

2011. december 09. 09:26 - Dalit

A 101 cookbooks-on találtam ezt a receptet, és azonnal meg kellett csinálnom. Nem is tudom, lehet-e salátának nevezni, inkább krémes, mint darabos étel lesz belőle, de az biztos, hogy fantasztikus vacsora lett belőle. És ugyan az ember kicsit nyafogott, hogy nincs hús, és ő éhes marad, de annyira gazdag, hogy a végén elismerte, hogy elég volt.
Olyan ételt már főztem, ahol két-három alapíz volt, mondjuk, csípős-savanyú, édes-savanyú, de olyant, ahol egyszerre négy jelenik meg, édes, savanyú, keserű, és ízlés szerint csípős, ráadásul úgy, hogy egyik sem lóg ki, még nem. De nem csak az ízek keveredtek, hanem a formák és struktúrák, vagy texturák is, a krémtől a ropogósig.

Még gondolkodom, hogy esetleg valami ilyen lesz a karácsonyi előétel.

·         Egy közepes sütőtök meghámozva, két-3 cm szeletekre vágva
·         4 szár szárzeller levelestül, kockára vágva
·         egy marék mandulaforgács, vagy tört mogyoró
·         egy marék aszalt áfonya
·         Fél hagyma, finomra vágva
·         160 ml sör
·         2 tk dijoni mustár
·         2 evőkanál tokaji borecet aszúból
·         2 evőkanál olívaolaj
·         1 tk barnacukor
·         ¼ tk só
·         kevés chili
 
Először megsütjük a tököt. Mikor kész, és kihűlt, akkor nekilátunk a salátának. Egy bögrében összekeverjük a sört, mustárt, ecetet, olajat, cukrot, és sót. A feldarabolt tök egyharmadát beleöntjük egy tálba, és összekeverjük a dresszing egyharmadával. Egy kicsit hagyjuk állni, ezalatt a tök teljesen beszívja az öntetet. Belerakjuk a maradék tököt, rászórjuk a mandulát, áfonyát, zellert, hagymát, ízlés szerint egy kevés chilivel, és összekeverjük a maradék öntettel. Megszórjuk a zellerlevelekkel, és 5-10 percig hagyjuk összeérni, majd tálaljuk.

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: sütőtök

A bejegyzés trackback címe:

https://dalit.blog.hu/api/trackback/id/tr933449986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása