Annyira május van, a piac tele gyönyörű zöldségekkel. Ilyen zöldséglevest nagyon ritkán főzök, általában vagy hússal, vagy tejföllel raguleves készül.
De most annyira vágytunk a friss zöldség izére, hogy csak a lorien féle juhtúrós gombóc egészítette ki.
- 1 csomag új sárgarépa
- 1 csomag új fehérrépa
- Fél db karalábé
- 1 bögre zöldborsó
- 1 kisebb fej zeller
- 2 zellerszár plusz a zöldje
- fél csomag petrezselyem
- 3 szál újhagma
- 1 kis fej lilahagyma
- 2 kanál olivaolaj
- 1 kanál vaj
- só, bors
- tárkony
- borsikafű
- 10 dkg juhtúró
- 1 tojás
- 10 dkg tk tönkölyliszt
- egy marék zsemlemorzsa
A zöldségeket megpucoltam, és vékony hasábokra vágtam.
Az olaj és vaj keverékén elkezdtem az apróra vágott hagymát megpárolni, majd rádobtam a répákat, és a zellert. Sóztam, és lefedve pároltam 5 percig. Ekkor rádobtam a karalábét a zöldborsót, zelelrszárt is. Felöntöttem egy liter vizzel, borsoztam, és hagytam főni.
Közben elkészítettem a gombócokat.
A juhtúrót, a tojást, a lisztet összekevertem, majd annyi prézlit adtam hozzá, hogy jól formázható legyen. Hagytam 10 perig állni, majd kis gombócokat formázva a fövő levesbe dobtam.
Az apróra vágott petrezselymet. zellerlevelet és a zöldfűszereket is a levesbe szórtam, és addig főztem még, amíg a gombócok meg nem főttek.