A shaksuka egy nagy kedvenc nálam, amit általában a Humusz bárban eszek.
Egy nagyon népszerű izraeli étel. Ugyanezen a néven fut egy hasonló, de egészen más török étel is, annyi különbséggel, hogy ott az alap a padlizsán, Izraelben meg a paradicsom.
Most valami vegyes dolgot készítettem az izraeli, a török shakshuka és a ratatouille keverékét.
- fél kg paradicsom
- fél padlizsán
- 3 paprika
- egy hagyma
- két fokhagymagerezd
- római kömény
- koriander
- zatar
- egy kis doboz olasz paradicsompüré
- kevés olaj
- só, bors
Először meghámoztam a paradicsomot. Egy lábasban vizet forraltam. A paradicsomok zöldjét leszedtem, és egy kicsit bevágtam a csumájánál. A forró vízbe dobtam egy percre, majd azonnal hideg vízbe raktam. Így nagyon könnyen lejött a héja. Felkockáztam, félreraktam.
Egy nagy lábasban kevés olajon megpároltam az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Rádobtam a felkockázott padlizsánt, és a félkarikára vágott paprikát. Megsóztam. Lefedtem és megpároltam. Mikor már félig megpárolódott, rádobtam a paradicsomot és a paradicsompürét Fűszereztem a morzsában összetört római köménnyel, koriandermaggal. Addig főztem, míg a paradicsom lényegében belefőtt a masszába, Amikor elkészült, beleütöttem három darab tojást, és hagytam, hogy a zöldségben megsüljön, főjön.
Minden tányérba kerül egy tükörtojás, meg elég shakshuka. Még jobb, ha a humusszal tálaljuk, most a diétámba nem fér bele.