Ezt a levest már pár éve szedtem Lorientől. Mikor először főztem, a lányom nevezte el tündelevesnek.
Most, hogy már nagyon nagyon vágytuk a tavaszt, rám telefonált a lányom, hogy főzzek neki tündelevest, juhtúrós gombóccal. Annyira örültem az ötletnek.
A hozzávalók és a mennyiségük inkább csak tájékoztató adatok, mert ami éppen van, meg illik hozzá.
-
-
- Egy csomag leveszöldség (fehér, sárgarépa, zeller és karalábédarab
- 3 kisebb sárgarépa
- egy kis csomag mirelit zöldbab
- egy marék zöldborsó
- Fél póréhagyma
- egy marék karfiol
- egy kisebb fej fokhagyma
- egy csokor petrezselyem
- provancei fűszerkeverék (kakukkfű, rozmaring)
- só, bors
- egy doboz hámozott paradicsom
- olívaolaj
-
A fokhagyma felét apróra vágtam. Olivaolajban megpároltam az apróra vágott fokhagymát, majd rádobtam sárgarépát, zellert, karalábét, és felöntöttem vízzel. Sózom, borsozom, megszórom a fűszerkeverékkel. Kb. 10 perc múlva hozzáadtam a zöldbabot, és a karfiolt. Végül a zöldborsót, és a passzírozott paradicsomot.
Amíg a leves fő, megcsinálom a juhtúrós gombócot.
-
-
- 10 dkg juhtúró
- 1 tojás
- két-három kanál búzadara
- só, bors
-
A hozzávalókat nem túl kemény tésztává keverem. Hagyom egy kicsit állni, aztán kis gombócokat formázok belőle, és megfőzöm a levesben. A petrezselymet apróra vágom, és az utolsó pillanatban beledobom.Isteni, üde, tavaszias leves. Imádjuk.