A konyhatrükökkben tettem fel a kérdést, hogy hideg levest szeretnék, ami nem gyümölcsleves. Kaptam pár ötletet, legjobban Horasz ötlete tetszett, természetesen már megint Chili és Vanilia levese.Szerencsére tavaly karácsonyra megkaptam a könyvét, és most egy egész csekély módosítással megcsináltam. Észvesztően jó.
Nem volt könnyű menet, mert nem kaptam friss tököt, és kaprot sem. Úgyhogy mirelit és szárított hozzávalókból készült. Ráadásul hihetetlen dühömre a turmixgépem is pont tele levessel romlott el. Megüt a guta. Szerencsére a lányom botmixere épp nálam van, ez megmentett.
- Egy kg gyalult tök
- két-három csokor kapor, vagy helyette szárított kapor (nálam egy csokor volt, és a többi szárított)
- egy kisebb hagyma apróra vágva
- egy ek vaj
- egy ek olaj
- 5 dl alaplé, zsír nélkül
- 3 dl tej
- só
- fél dl olívaolaj
- egy dl görög joghurt
Először a fél dl olajba szórtam egy ek szárított kaprot, és állni hagytam. A vaj és olaj keverékén megpároltam a hagymát, rádobtam a kinyomkodott tököt, és tovább pároltam. Felöntöttem a tejjel, alaplével. Összeforraltam, majd átturmixoltam. Behabartam a joghurttal, és alaposan lehűtöttem.
Tálalásnál az átszűrt kaporolajjal meglocsoltam. Isteni.