Egy régi kedvenc újraalkotása. Mint sok más, én is rajongója lettem Szatmári Feri főzelékeinek. Azt eddig is tudtam, hogy a zöldségek, és különösen a karfiol mennyire fantasztikus lesz sültve, de leveshem még adtam.
Amikor most újra elkészítettem kedvenc levesemet, eszembe jutott, hogy ezt a sült zöldség feltétet nem csak főzelékhez lehetne adni, hanem leveshez is. Hasonló fűszerezéssel, a sütés miatt enyhe diós ízzel, plusz kevés megtört dióval egészen elképesztően finom lett.
-
1 közepes karfiol
-
1 póréhagyma
-
2 ek olaj200 ml kókusztej
-
Fél litel alaplé
-
só
-
4 kk curry
-
füstölt paprika
- 5 db dió
A póréhagymát szeletekre vágtam, az egy kiskanál olajon megpároltam, rádobtam a karfiol háromnegyedét. Felöntöttem az alaplével és puhára főztem. Közben a maradék karfiolt kisebb rózsákra szedtem. Egy kis csészében összekevertem 2 kávéskanál curryvel, egy kevés füstölt paprikával. Egy nejlonzacskóba tettem a karfiolrózsákat, ráöntöttem a fűszeres olajat, és összeráztam. 200 fokos sütőbe tettem egy tepsibe és nagyjából 20 perc alatt aranybarnára sütöttem.
A megfőtt levest szétturmixoltam, sóztam, curryvel majd összefőztem a kókusztejjel. Ha híg lenne, kevés keményítővel sűríthető.
A diókat mozsárban összetörtem.
A leves tetejére ráraktam a sült karfiolokat, megszórtam dióval, és így tálaltam. Chilivel ízesíthető, az is jót tesz a diétának.
Egy nagy adag leves 160 kcal