Dalit

Morgások

2007. november 25. 19:24 - Dalit

Az utóbbi két hétben többet főztem, mint itt látszik, de hála a bloggertársaknak, nem volt mit írni, mert már annyi isteni receptet gyűjöttem össze másoktól, amiket most már tényleg meg kellett főzni.
Tegnap nagy sikerrrel Fűszeres Eszter marha vindalooja volt a menü.

Most jön a morgás.
Jó nagyképűek vagyunk, hogy a magyar bor, stb. Meg a magyar borászok. Azok az igaziak, meg a világ nem érti meg, nem ismeri az isteni, igazi magyar borokat.
Ehhez képest, nem tudom hányszor jártam meg, akár jó nevű borászok borával is.
Igaz, nem 3-4000 ft-os borokat vettünk, hanem "csak" 2000 Ft környékén.
Múlt héten a Párom kapott ajándékban egy üveg Bock 2006-os Villányi Kékfrankost.
Direkt ehhez akartam marha ételt készíteni.
Túl savas, karcos, vacak volt.
Nem hiszem el, hogy sarki közérten 600 Ft-ért kapható chilei cabernet savignon, vagy a pénteken a Plusban vásárolt á  559 Ft, kaliforniai fehér jobb lehet. Pedig igen.
 

Ezenkivül folyamatos kenyér kisérleteim vannak.
Egyenlőre rejtély hogy mikor és miért sikerül vagy nem.
A múlt heti dagasztás nélküli fantasztikus lett. Az e-heti kevésbé. Ugyanaz a liszt, ugyanaz módszer.
Pedig szépen elzarándokoltam egy hiperbe, amit amúgy utálok, hogy jó lisztet vegyek.

Múlt héten megcsináltam csilii rozsos diós kenyerét, isteni volt.
Most szintén az ő receptjéből a rozmaringos-olajbogyós változatot, ez nem annyira.

De ezen még dolgozom, és ha tényleg jó lesz, és engedélyt kapok rá, akkor fel is teszem.
8 komment
Címkék: locsifecsi

A bejegyzés trackback címe:

https://dalit.blog.hu/api/trackback/id/tr43241555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsuzsi · http://zsuzsifoz.blogspot.com 2007.11.25. 20:05:55

Teljes mértékben egyetértek, már ami a bort illeti. Most isszuk a Plusos kaliforniai fehéret :-)

Dolce vita · http://www.fozzunkolaszul.blogspot.com 2007.11.25. 22:06:24

Sajnos bőven előfordul az ilyesmi. Bockék akkora menniységben adják el a boraikat, hogy ezt nem győzik saját szőlővel. Olcsóbb boraik (ami náluk az 1500-2000 Ft, ami egyáltalán nem olcsó), biztos felvásárolt gyümölcsből van. Ennek soha nem lesz olyan a minősége, mint amiely tőkékre rendesen odafigyelnek, taklajkezeléstől kezdve stb. Én is többször futottam bele nagyon nem jó Bock borba, a nevével sok mindent el lehet adni. Ha megírom a villányi beszámolót, remélem kapsz egy két ötletet, mi évek óta az "ismeretlen", de tisztességes és megfizethető bort készítő villányi gazdákat keressük fel.

Fűszeres Eszter · http://fuszereslelek.blogspot.com 2007.11.25. 22:26:50

A 2000 forintos bor, az egy külön kategória. Mivel ez az összeg már viszonylag komoly pénznek számít, mindenki ennyiért akar max. jó bororkat vanni. (Én is) Mert a következő kategória már a 4000, ami lássuk be igencsak húzós ár. Tudják ezt a magyar borászok is, akik pont ezért az árért, amit egy kicsit igényesebb, de még \\\'borsznobnak\\\' nem nevezhető ember hajlandó kiadni egy borért, bizony sokkal silányabbat adnak, mint kéne.
Én délafrikai párti vagyok.

Hapci 2007.11.25. 23:17:02

A villányi "nagy nevekkel" (volt év borászai) már régen elszaladt a ló. Az áraik az égben, a minőség a még megfizethető 1500-2000 Ft-os kategóriában gyakran katasztrofális (Portugieser, Kékfrankos). Ennél számos hazai (villányi és nem villányi) borász ad sokkal jobbat 1000 Ft környékén, vagy alatta is. És sokkal jobbat, mint azok a bizonyos olcsó, egyenízű import borok!
Támogassuk őket, nagyobb szükségük van rá, mint a Bock-Gere-Polgár-Tiffán kvartettnek!

Dalit · http://dalit.blog.hu/ 2007.11.26. 09:59:11

Megmondanád, miért én támogassam őket.
Adjanak megbizható minőséget, és majd akkor nem támogatom, hanem fogyasztom. És hogyan találjam meg, azokat amig tényleg jók. Sajnos nincs kocsink, és nem mászkálunk rendszeresen a borvidékeken.
Bécsben találomra vettünk már néhányszor középkategóriáju bort, és nem csalódtam még nagyon.
Körülbelül fél éve hagytam abba a próbálkozást, amikor már nagyjából a negyedik üveg bort dobtam ki szabályosan.
És nem kannás borokat vettem. 4000 Ft*os kategóriában egyszer kétszer egy évben vennék bort, de ha csalódok egy névben, akkor nem fogom kipróbálni, hogy vajon 10000 Ft-ért kevésbé szart kapok-e?
Duzsi kékfrankos rosé fantasztikus volt. Duzsi kékfrankos fél évvel későbbi vétel, ment a csapba. Gondolod, hogy veszek még egyszer?
Ja, Gerével is jártam már meg.

chilii · http://chilii.blogter.hu 2007.11.26. 10:25:14

Megmondom őszintén, nekem 2000.-Ft is sok arra, hogy a csapban kössön ki! Igen is ha valaki ráírja az általa nagyra tartott nevét a palackra, akkor töltsön már bele minőséget!!!! Én már egy ideje villányiból csak 1000 alatti veszek (Csányi félét, többnyire állandó minőség). És igenis veszek chilei, meg délafrikai meg ausztrál borokat, mert olcsók és jók! A magyar borászokat meg majd akkor támogatom, ha az lesz a palackban amit elvárok! Párom rendszeresen jár borkóstolókra, és sokszor panaszkodik, hogy az ilyen-olyan nagy nevű borász boraiból, a 7-8 kóstolt italból 1-2 ha jó!!!

mademoiselle 2007.11.26. 11:05:24

A 2000 forintos bor az \"csak\"? Nem hiszek a szememnek! Azt akarjátok mondani, hogy hazai jó borokat képesek 2000 forintokért árulni?! És még csak nem is mindig jók?!
Asszem akkor indítok egy francia bor import vállalatot. Ha az itteni remek-és-kiváló-és-tökéletes 2-4 euros bordói meg burgundi meg anjou-i borokat kétezerért árulnám otthon, hát mocskosul meggazdagondék.

Dalit · http://dalit.blog.hu/ 2007.11.26. 12:39:11

Madepiselle, nagyon támogatnálak. Pontosan ezt a 4 eurós katetóriát találtam Bécsben is.
Mi igenis, nagyon szeretünk, szeretnénk, egy üveg bort megiszogatni a vasárnapi ebédhez. És nem, és nem akarok, tudok ezért még 2000-et sem adni minden héten.
Nagyobb ünnepen hajlandó vagyok többet adni, de nem akarok 10ezerért venni.
süti beállítások módosítása