Az oldalas sütése a legegyszerűbb, tehát az egyik legnehezebb recept szerintem. Nálam el kellett telnie pár évtizednek, hogy úgy érezzem, elégedett vagyok.
Most ráadásul egy kicsit színesebbé akartam tenni, ezért a krumplipüré mellé, néhány új köret kísérletet követtem el.
Jelentem sikeresen.
A sütőtök már eddig is nagy karriert futott be nálam, de a céklával most kísérleteztem először. A két recept eredetije, amin kicsit persze változtattam, Chili és Vanilia oldaláról való.
80 dkg-s oldalas
másfél fej fokhagyma
majoranna
só
bors
zsír
A dolog kezdete természetesen a hentes. Egy nagyon szép, húsos oldalasra sikerült szert tennem.
Meghámoztam a fokhagymát, felszeleteltem, és nagy munkával telis-tele tűzködtem a húst.
A maradékot préseltem, és rá is kentem. A dolog titka azt hiszem az, hogy amikor úgy érzed, hogy már túl sok a fokhagyma, akkor tegyél rá még egyszer annyit.
Jó alaposan megsóztam, majorannáztam.
3-4 evőkanál zsírt tettem a tepsibe, a zsír tetszőleges, nálam elég vegyes volt, a szalonnákból kisütött, és megmaradt, összeöntött zsír volt.
Ráhelyeztem az oldalast, leöntöttem 1 dl vízzel, és lefedtem fóliával.
kb. 45 perc után, levettem a fóliát, és pirosra sütöttem.
Cékla
Közben 2 db közepes céklát megmostam, és duplán becsomagoltam alufóiába, és a tepsi mellé tettem egy órát sülni. Szerintem lehetett volna több idő is.A céklát meghámoztam, gerezdekre vágtam, meglocsoltam olívaolajjal, sóval, borssal, kevés borecettel, és még 20 percig sütöttem a sütőben.
Sütőtök
Egy db sütőtök felét szeletekre vágtam.Római köményt, csillagánizst, fahéjat, szegfűszeget, borsot, egy mozsárban összetörtem hozzákevertem 3 ek szójaszószt, 1 ek olívaolajat, némi szezámolajat, és a remek kis szilikon-ecsetemmel bekentem vele a tökszeleteket. Ez is ment a forró sütőbe 25 percig fólia alatt, majd 10 percig fólia nélkül.
3 személyre bőséges ebéd volt, még maradt is egy kicsi.