Különleges ételhez különleges köret dukált.
Már egy kicsit untam a krumplipürét, Ezért bűvös szakács gratinját készítettem.
A gyorsabb változatot, mert ugye csak egy sütőm van, és hihetetlen lendülettel 4 féle ételt akartam sütni. Kenyeret, a csirkét, a gratin, és még egy desszertet is.
A múltkor olvastam egy amerikai krimit, iszonyatos fordításban, de volt benne fali sütő, meg a sütő.:)
Meg is álmodtam, hogy egyszer egy akkora konyhám lesz, ahol konyhasziget lesz középen, és két sütő lesz a konyhában, és amerikai szélesebb tűzhely.
Aztán felébredtem, hogy a kezem a bilibe lóg, és nekiláttam a két és fél négyzetméteremen.:)
5 db krumpli, elég nagyok voltak
2 dl tejszín
3 dl tej (nagyjából)
só
bors
szerecsendió
A krumplikat meghámoztam, és uborkagyalún 1-2 mm-re legyalultam. Szépen leraktam egy lábasba és felöntöttem a tejszín és a tej keverékével, úgyhogy ellepje a folyadék. Sóztam, borsóztam, megszórtam szerecsendióval.
10 percig főztem, közben egy lapos jénait kivajaztam. A kész krumplit óvatósan fektetve nem túl vastag rétegben beleraktam a jénaiba, és felöntöttem annyi tejes lével, hogy épphogy elfedje.
200 fokos sütőben sütöttem fél óráig.
Nagyon, nagyon jó köret, egyszerűbb mint a püré, és remek.
Furcsa mód, én aki mindenbe teszek fokhagymát, ebből kihagytam, és nem is érzem szükségét. De legközelebb kipróbálom a két órás lassú sütést is.
Bűvös szakács receptje után