Csak egy kis leves, hogy nehogy kevés legyen a főétel.
Mert az én Uram leveses nagyon, nekem meg ezek a zöldséges krémlevesek a gyengéim.
1 vastagabb póréhagyma
1 marék fagyasztott zöldborsó (drága szomszédnéninktől)
1 ek vaj
1 ek olivaolaj
1 l alaplé
2 dl tejszín
1 ek liszt
szerecsendió
só, fehérbors
A póréhagymát felszeleteltem, a vaj és az olaj keverékén megpároltam, majd felöntöttem 1 liter hús alaplével.
Mikor puhának itéltem, turmixgéppel pépesítettem, sóztam, borsoztam, szerecsendióval izesítettem. Újra forraltam, beleszórtam a két marék zöldborsót, és amikor puha lett, behabartam a tejszín és liszt keverékével.
Közben sajtos vajgaluskát készítettem. Egy ek vajból, egy tojásból, és egy marék reszeltsajtból, plusz lisztből, és a végén belefőztem a levesbe.