A madártej mindenki kedvence, vagy majdnem. Nekem mindenesetrre gyerekkoromban az volt. Ha nagybeteg voltam, vagy vakbélműtétem volt, vagy szültem, akkor biztos ezt kaptam.
De majdnem mindenki utál vele pepecselni. Kb. egy éve felfedeztem egy nagyon jó ötletet a mindmegettén, azóta a habot sütőben sütöm, és utána porciózom a krémre. Zseniális.
1 liter tej
5 tojás
6-7 kanál porcukos
1 vanilía rúd, (vaniliáscukor)
1 ek vaniliás pudingpor (vessetek a mókusok elé)
Felteszem a tejet forralni a felhasított vanilia ruddal. Közben szétválasztom a tojássárgájákat és fehérjéket. A sárgáját kikeverem 4 evőkanál cukorral és a pudingporral.
Mikor a tej felfort egy merőkanálnyival összekeverem a cukros tojást, majd beleöntöm a trutyit a lábasba. Kis lángon kevergetés közben főzöm, amíg elkezd besürűsödni.
Én ezután átteszem egy másik edénybe, hogy hamarabb hűljön ki.
Egy jénai edényt kivajazok, a sütőt előmelegítem 180 fokra.
Mikor a krém kihült, óvatosan kanállal rászedem a habot adagonként.
Íme