Dalit

Bográcsgulyás

2009. augusztus 30. 20:52 - Dalit

Nagyon régi terv volt, hogy a társasház többi lakójával csináljunk valami bográcsos ételt. Mikor hazajöttünk Bényéről, úgy döntöttem, most vagy soha.

Már megint volt egy remek élményem, ami miatt nem tudok eléggé lelkesedni a vásároljunk  magyar ételt magyar vállalkozótól, de ezt egyszer még megírom külön.

Augusztus 20-a elött direkt kimentem a piacra, hogy péntekre rendeljek az - eddig az hittem a bosnyák legjobb hentesétől - 2 marhalábszárt. Mikor pénteken reggel odamentem, vártam egy kicsit, majd kihozott másfél kg egészen ocsmány húst, és közölte, sajnálja, csak ennyi van. Mondtam, akkor köszönöm, nem kell. Elvesztettek egy vevőt, tudom, őket kevésbé érdekli.
Mindegy, átmentem egy másikhoz, ahol viszont nagyon szép húst vettem. Előre felkockáztam, felvágtam a hagymát is, a szalonnát is, mindent előkészítettem, és levonultam a kertbe, ahol addigra  már égett a tűz.

2 kg marhalábszár
4 hagyma
5 db sárgarépa
3 db fehérrépa
30 dkg körüli  füstölt szalonna
1 kg krumpli
egy paprika
egy paradicsom
2 evőkanál pirospaprika
kömény
majoranna
3 levél babérlevél
 

A marhahúst nagyjából lehártyáztam, letisztítottam. Kockára vágtam a húst, most kivételesen aprítógéppel felvágtam a hagymát. Kockára vágtam a szalonnát is.

Először a szalonnát kisütöttem a bográcsban, majd rászórtam a paprikát, köménymagot. gyorsan rádobtam a húst, kevergettem, amig mindenhol színt kapott, rászórtam egy adag majorannát is, nem tudom mennyit pontosan. felöntöttem vízzel, sóztam, beletettem a babért, és hagytam vagy egy óráig főni, akkor beledobtam a kockára vágott krumplit is, meg a zöldségeket. Beledobtam még egy paprikát, paradicsomot, meg kevés erős paprikát is. Nagyjából 3 órát főtt, mikor kész lett. Közben kedves szomszédunk rákérdezett, hogy csipetke? Mondtam, hogy bográcsba nem szoktam, és erre már nem volt erőm. Mondta, hogy de miért nem szólok, nekik van kész, és gyorsan lehoztak egy zacskóval. Meglepően jó volt, csak nagyon sokáig kell főnie.

Nagyon jól sikerült, szomszédaink teljesen odavoltak, hogy ilyen jó gulyást még nem ettek:) közben folyamatosan hozták a jobbnál jobb italokat hálából. Remek este volt.   A gulyás fővése közben mi meg előadtuk a szokásos vitánkat az Erdei Ferenc kontra Váncsa István igazságáról a pörkölt avagy paprikás témakörében ami az én párkapcsolatom örök és megoldhatatlan vitatémája.
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dalit.blog.hu/api/trackback/id/tr201349287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

esommelierHU · http://www.borteka.hu 2009.09.11. 19:45:13

És ne feledkezzünk meg a bográcsos - paprikás/ magyaros - ételekhez illő borokról sem!
Ajánlom a www.borteka.hu oldalt, ahol magyar borvidékek kézműves, vörösboraiból talál összeállításokat a Bográcsolni fogunk! címszónál.
Barátsággal
Trostel \'Vigasz\' Péter ( www.borteka.hu )
PS: Bényével kapcsolatban pedig - Bor, mámor, Bénye-2010!!! ( Szösszenetek és fotók 2009-ről, a www.borkaland.hu oldalon. )
süti beállítások módosítása