Három fontos helyet és embert kell ehhez az ételhez megemlítenem. Ha húsétel, akkor azért nekem a férfiember ugrik be. Néhány férfi gasztrobloggerhez fordulok mindig, ha „komoly” ételt akarok csinálni. Pl. szűzpecsenyét. És még egy férfi, aki ugye a Józsi, a hentes, ahol tényleg szép sertésszűzhöz jutottam. Most Horasz volt, akitől a mintát vettem.
A másik fontos hely a Goodfood magazin oldala, amit ma már szinte naponta nézegetek, és nagyon jó ötleteket kapok. És itt találtam a második fontos férfit:) Gordon Ramsay, akinek a sült krumpliját és gombaszószát használtam most.
Végül a harmadik és legfontosabb férfiember nagyon elégedetten megette:)
Először a krumplit csináltam meg.
Fél kg közepes krumplit megpucoltam és hosszában negyedekbe, szeletekre vágtam. Vizet forraltam, és a krumplit 3 percig főztem, majd leszűrtem, megszárítottam.
A krumplit megspricceltem alaposan olajjal, sóztam, borsóztam. 220 fokos sütőben 15 percig sütöttem, közben kétszer megfordítottam. Majd félreraktam, amíg a hús és a mártás elkészül.
Fűszeres szűzpecsenye
- Egy szép szűzpecsenye
- 4 tk kömény
- 1 tk római kömény
- só, bors
- 2 szál kakukkfű
- 1 ek olaj
- 1 ek vaj
A fűszereket mozsárban összetörtem, és alaposan belemasszíroztam a húsba, hogy mindenhol elfedjem. Hagytam egy pár órát állni.
Egy serpenyőben felforrósítottam az olajat és a vajat, és a hús minden oldalát, ami legalább 4, átsütöttem.
Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe tettem, és 20 percig sütöttem.
Felvágás előtt még hagytam állni kb. 10percig.
Várakozás közben beraktam a krumplit még 5 percre sülni a sütőbe, hogy minden egyszerre legyen kész.
Amíg a hús sül, elkészítem a mártást.
Mustáros gombás mártás
- 3 evőkanál olívaolaj
- 200g gomba, negyedelve
- 1 gerezd fokhagyma , finoman aprított
- 1 ág kakukkfű
- 150 ml száraz bor v sherry
- 1 evőkanál balzsamecet
- 150 ml alaplé
- 2 evőkanál tejszín
- 1 evőkanál magos mustár
- 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
Az olajat felforrósítom, megpirítom benne a gombát a fokhagymával, és a kakukkfűvel. Ráöntöm bort, és 3 percig főzöm, amíg be nem sűrűsödik egy kicsit, akkor hozzáadom a balzsamecetet, az alaplét és még 3 percig főzöm.
Belekeverem a tejszínt és mustárt, összefőzöm alaposan, végül beleszórom a petrezselymet.