Dalit

Narancsos sütőtök chutney

2010. december 28. 22:25 - Dalit

 Valójában karácsonyi ajándéknak készült, de ugye nem rakhattam fel a receptet előbb, mert a megajándékozottak is olvassák a blogomat.

A Rosinanteban kaptam kóstolót egy hasonlóból, és azonnal eldöntöttem, hogy nekem ezt meg kell csinálnom. Kaldenekker úr volt olyan kedves, hogy ráadásul fel is rakta a receptjét az oldalára, amiből és még sok sok egyéb receptből kiindultam.

 Habár nálam ajándéknak készült most, nagyon jó recept máskor is, bármilyen sülthöz. Az alábbi adagból rengeteg készült, vagy 5-6 db egy-két dl-es üveg lett tele, plusz megmaradt magunknak egy literes befőttes üvegben. Most karácsonykor a kacsamell, és a majd később megírandó brézelt marhához is kitűnő volt.

 

Hozzávalók:

 

  • Egy közepes sütőtök, hámozás után kb. egy kg
  • 2 db alma
  • 2,5 dl narancslé, és a kinyomott narancs kifacsart húsa
  • 1 marék mazsola
  • 100 gr kandirozott narancshéj
  • 4 cm gyömbér finomra apríva
  • 1 kisebb hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy tk római kömény
  • egy tk koriander
  • egy tk kurkuma
  • egy tk fekete és sárga mustármag
  • két chilipaprika
  • 1 dl birsalmaecet
  • 20 dkg barnacukor (izlés szerint)
  • egy ek olaj

Az apróra vágott hagymát és foghagymát egy lábasban kissé megpárolom. Egy másik serpenyőben szárazon megpirítom a római  köményt, és a koriandert, majd mozsárban összetöröm.

A már kifehéredett hagymához hozzádobom a gyömbért, a fűszereket, várok, amíg el kezdenek illatozni, majd rádobom először a sütőtököt, majd az almát. Hagyom egy kicsit kiadja a levét, majd beleöntöm a narancslevet, és szükség esetén egy kevés vizet is. A felvágott chiliket. a mazsolát és a narancshéjat is belerakom, és hagyom legalább 35 percig főzni, amíg a hozzávalók szétfőnek. A végén beleöntöm az ecetet, is forralom egy kicsit, és fakanállal egy kissé összetöröm.

Kiforralt üvegekbe öntöm még forrón, lezárom, fejre állítom az üvegeket egy időre, majd a végleges helyükre teszem.

Egyszerre édes, sós, savanyú, csípős, hihetetlenül harmonikusan, és isteni mindenféle sültekhez.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dalit.blog.hu/api/trackback/id/tr612541197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

norapaz 2020.12.19. 08:32:31

Szia! Ez meddig áll el? Hűtőben kell tartani vagy csak felbontás után?
süti beállítások módosítása