Valójában karácsonyi ajándéknak készült, de ugye nem rakhattam fel a receptet előbb, mert a megajándékozottak is olvassák a blogomat.
A Rosinanteban kaptam kóstolót egy hasonlóból, és azonnal eldöntöttem, hogy nekem ezt meg kell csinálnom. Kaldenekker úr volt olyan kedves, hogy ráadásul fel is rakta a receptjét az oldalára, amiből és még sok sok egyéb receptből kiindultam.
Habár nálam ajándéknak készült most, nagyon jó recept máskor is, bármilyen sülthöz. Az alábbi adagból rengeteg készült, vagy 5-6 db egy-két dl-es üveg lett tele, plusz megmaradt magunknak egy literes befőttes üvegben. Most karácsonykor a kacsamell, és a majd később megírandó brézelt marhához is kitűnő volt.
Hozzávalók:
- Egy közepes sütőtök, hámozás után kb. egy kg
- 2 db alma
- 2,5 dl narancslé, és a kinyomott narancs kifacsart húsa
- 1 marék mazsola
- 100 gr kandirozott narancshéj
- 4 cm gyömbér finomra apríva
- 1 kisebb hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- egy tk római kömény
- egy tk koriander
- egy tk kurkuma
- egy tk fekete és sárga mustármag
- két chilipaprika
- 1 dl birsalmaecet
- 20 dkg barnacukor (izlés szerint)
- egy ek olaj
Az apróra vágott hagymát és foghagymát egy lábasban kissé megpárolom. Egy másik serpenyőben szárazon megpirítom a római köményt, és a koriandert, majd mozsárban összetöröm.
A már kifehéredett hagymához hozzádobom a gyömbért, a fűszereket, várok, amíg el kezdenek illatozni, majd rádobom először a sütőtököt, majd az almát. Hagyom egy kicsit kiadja a levét, majd beleöntöm a narancslevet, és szükség esetén egy kevés vizet is. A felvágott chiliket. a mazsolát és a narancshéjat is belerakom, és hagyom legalább 35 percig főzni, amíg a hozzávalók szétfőnek. A végén beleöntöm az ecetet, is forralom egy kicsit, és fakanállal egy kissé összetöröm.
Kiforralt üvegekbe öntöm még forrón, lezárom, fejre állítom az üvegeket egy időre, majd a végleges helyükre teszem.
Egyszerre édes, sós, savanyú, csípős, hihetetlenül harmonikusan, és isteni mindenféle sültekhez.