Dalit

Aszalt gyümölcsökkel töltött szűzpecsenye bársonyos hagymamártással

2011. március 05. 17:09 - Dalit

 

 
 
Ebből a címből a legnagyobb kérdés a hagymamártás, biztos van ennek valami szép hivatalos neve. Mondjuk barna hagymás alapmártás, de az nagyon csúnyán hangzik, vagy sauté, az meg nagyon nagyképűen, és nem is vagyok biztos benne, hogy helytálló.
Az hogy nagyon finom volt, az viszont teljesen biztos. Aki utánam akarja csinálni, az óvatosan bánjon a recepttel, mert a pontos mennyiségeket természetesen nem tudom, csak ahogy jött a kezembe, és ahogy éreztem, hogy finom lesz és összeillő.
Eredetileg vendégvárónak is készült, de végül kettőnknek volt igazi hétvégi ebéd.
 

Aszalt gyümölcsökkel töltött szűzpecsenye

 
  • 1 db szűzpecsenye
  • 1-1 ek aszalt áfonya és mazsola
  • 1-1 tk római kömény, köménymag, koriandermag
  • pár szem borókabogyó
  • fél pohár szamorodni (Ábrahám-pince)
  • frissen darált bors
  • 1 ek vaj
  • 1 ek olívaolaj
  1. Lehártyázom a szűzpecsenyét, és egy éles és keskeny késsel felszúrom, vigyázva, hogy lehetőleg ne lyukasszam át, hanem középen legyen egy rés, ahova beletöltöm majd a hozzávalókat
  2. Az aszalt gyümölcsöket a borba fél órára beáztatom.
  3. A fűszereket mozsárban összetöröm, és alaposan bedörzsölöm velük a húst. Sózom és borsozom. A gyümölcsöket leszűröm, és megtöltöm vele a húst. A végét összetűzöm egy-két fogpiszkálóval.
  4. A sütőt előmelegítem 160-170 fokra. Egy serpenyőben felhevítem a vajat és az olajat. A hús minden oldalát 4-5 percig sütöm. Átrakom egy tepsibe és berakom 20 percre a sütőbe.
  5. Amikor a sütőből kiveszem, becsomagolom fóliába és hagyom 10 percig pihenni. Isteni, omlós, szaftos, rózsaszin sült lesz belőle

 

 

Bársonyos hagymamártás

 
  • 1 lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5-6 db borókabogyó
  • 3 cm póréhagyma
  • egy-két dl fehérbor (Ábrahám-pince)
  • egy-két dl húsleves (éppen főtt a másik tűzön)
  • egy ek tokaji aszú balzsamecet
  • 1 ek magos mustár
 
Amíg a sütőben sül a hús, elkészítem a mártást.
  1. A serpenyőben visszamaradt pörzsanyagot egy fél pohár borral felforralom.
  2. Belerakom a vastagabb szeletekre vágott hagymát, az egészben hagyott, kicsit megnyomott fokhagymát, borókabogyóval, és hagyom párolódni.
  3. Míg párolódik, fel-fel öntöm egy-egy merőkanál borral, és húslevessel. Izesítem a mustárral, balzsamecettel.
  4. Egy előmelegített mártásos tálban tálalom a hús mellé.
 
Sült krumplit, és a még karácsony előtt készített sütőtök-chutney-t adtam mellé. Hihetetlen harmónia volt, a gyümölcsök, az hagymás, és az indiai mártások között. Bár elvileg fehérbort illett volna hozzá inni, egy ausztrál shiraz-cabernet cuveet ittunk hozzá, és meglepően jó volt hozzá.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dalit.blog.hu/api/trackback/id/tr142713056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása