Erdőbényén ismertük meg és szerettük meg ezt az együttest.
Gózon Éva - hegedű, gardon, ének Molnár Előd - furulya, kaval, ének Németh László - koboz, furulya, gardon:
moldvai csángó zenét játszanak hihetetlen nagy lelkesedéssel, tehetséggel, és főleg jókedvvel.
Az "Édes Málé"-t 2007-ben "főzték ki". Azóta több közös népzenegyűjtő úton jártak Gyimesben és Moldvában. A személyes találkozás az idős zenészekkel megalapozta az autentikus népzene iránti elhivatottságukat. A hagyományos csángó táncmuzsikát eredeti formájában, kevés hangszerrel szeretik a legjobban játszani és hallgatni is. Egyszerűen, mint amilyen egyszerű étel a málé.
Most csütörtökön, november 11-én pedig az új lemezük bemutatóján táncolhattam egy igazán jót.
Tiszteletükre és ihletésükre ma sütöttem egy "édes málét" Tudom, nem teljesen autentikus, de nagyon finom.
Valójában egy nagyon régi Konyhamester újságban volt benne legalább 10 éve, sokat sütöttem is, majd elveszett az újság. Most végre megtaláltam a receptet a mindmegettén, úgyhogy gyorsan el is készítettem.
Almás kukoricalepény
- 10 dkg kukoricadara
- 3 db alma
- 3 ek mazsola
- fél citrom
- fél dl rum
- 2,5 dl tej
- 3 tojás
- 2-3 evőkanál barna cukor
- fahéj, szegfűszeg
- vaniliás cukor
- 10 dkg vaj
A sütőt előmelegítem 100 fokra. Az almát lereszelem, rászórok egy kanál cukrot.kevés citromlével meglocsolom, a mazsolát beáztatom a rumba.
A tejet, tojásokat, cukrot, vaniliáscukrot, őrölt fűszereket, a citrom reszelt héját.és a 10 dkg kukoricadarát összekeverem. Egy kisebb tepsiben a tűzhelyen felolvasztom a vajat, beleöntöm a tejes darát, és 10 percig beteszem a sütőbe, hogy egy kicsit összeálljon.
![edesmale1.jpg](https://m.blog.hu/da/dalit/image/2011/201110/edesmale1.jpg)