Dalit

Rétesbatyuk

2011. november 28. 17:02 - Dalit

Már írtam legújabb kezdeményezésemből, talán a jövő állandó munkájáról a Kőleves tréningről.

Múlt csütörtökön a Rosinante meghívott a partnertalálkozójára, hogy bemutathassam, milyen tréninget is csinálok én, mikőzben főzünk.

A fantasztikus csapattal rétesbatyukat csináltunk. Egész pontosan a csapat csinálta, én csak a követ, és receptet adtam.

Rétesbatyuk

Előkészítjük a réteslapot. Egy réteslapot a pultra fektetjük, és alaposan megkenjjük olvasztott vajjal, vagy esetleg olajjal. rá a következő réteslap, így lesz egy kétrétegű tésztalapunk.
A tésztalapot 9 egyforma négyzetre vágjuk, kb. 8 cm * 8 cm-es lapokra.
Mindegyik közepére egy teáskanál tölteléket teszünk, és összefogjuk, hogy kis batyuink legyenek.
A sós töltelékeknél előzőleg 5 másodpecig a mikróban megpuhított snidlingszálakkal összekötjük.
Rátesszük egy kivajazott, vagy sütőpapírral lefedett sütőlemezre. Kívülről is megkenegetjük olvasztott vajjal.
Mikor a vendégek csöngetnek, berakjuk a sütőbe és 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt pirosra sütjük.

Spenótos töltelék

négy főre

  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 15 dkg friss spenót
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 7 dkg fetasajt
  • 3 dkg túró
  • só, bors
  • 1 tojás
  • 1 ek petrezselyem
  • 1 ek bazsalikom
  • 4 réteslap

A spenótot apróra vágjuk, olívaolajon megpároljuk az apróra vágott fokhagyma társaságában. Hozzáadjuk a fetát, túrót, és addig kevergetjük, míg lágy masszává áll össze. Sózzuk borsozzuk.
Mikor egy kicsit meghűlt, hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet és bazsalikomot..

Zöldséges töltelék

  • 1 répa
  • 1 kis cukkini
  • 1 kis db zeller
  • 2 db gomba
  • fél piros paprika
  • fél hagma
  • rozmaring
  • zsálya
  • 2 ek fehérbor
  • só, bors
A zöldségeket durván lereszeljük, a paprikát apróra vágjuk.
Egy evőkanál olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, rádobjuk a reszelt zöldségeket, és néha megkevergetve pár percig pároljuk, majd rádobjuk a paprikát is.
Egy kevés fehérborral átforraljuk, és az utolsó percben beletesszük a felaprított, friss fűszernövényeket is. Sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk kihülni egy kicsit és betöltjük az előkészített réteslapokba.

Túrós gyümölcsös

  • 10 dkg túró
  • 1 ek cukor
  • fél vaníliás cukor
  • 5 dkg magozott darabolt meggy, vagy más gyümölcs pl. szilva
  • egy tojás
A túrót a cukorral, vaníliával, a lecsöpögtetett gyümölccsel és a tojás sárgájával összekeverjük. Beleforgatjuk a habbá vert tojáshabot is.
Az előkészített réteslapkockákra egy-egy teáskanállal batyukat készítünk.

Almás töltelék

  • egy alma
  • fahéj, cukor,
  • egy ek vaj
  • mazsola
  • zsemlemorzsa
  • 1-2 ek fehérbor
Az almát durvára reszeljük. A cukrot a vajon megolvasztjuk, rádobjuk az almát, felöntjük egy kevés borral, beleszórjuk a mazsolát, és addig pároljuk, amíg el nem párolog nagyjából a leve.
Kicsit hagyjuk hűlni, és szükség esetén kevés zsemlemorzsával sűrítem, majd elkészítem vele a batyukat.
P1120247.JPG
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dalit.blog.hu/api/trackback/id/tr183415675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása