Már írtam legújabb kezdeményezésemből, talán a jövő állandó munkájáról a Kőleves tréningről.
Múlt csütörtökön a Rosinante meghívott a partnertalálkozójára, hogy bemutathassam, milyen tréninget is csinálok én, mikőzben főzünk.
A fantasztikus csapattal rétesbatyukat csináltunk. Egész pontosan a csapat csinálta, én csak a követ, és receptet adtam.
Rétesbatyuk
Előkészítjük a réteslapot. Egy réteslapot a pultra fektetjük, és alaposan megkenjjük olvasztott vajjal, vagy esetleg olajjal. rá a következő réteslap, így lesz egy kétrétegű tésztalapunk.
A tésztalapot 9 egyforma négyzetre vágjuk, kb. 8 cm * 8 cm-es lapokra.
Mindegyik közepére egy teáskanál tölteléket teszünk, és összefogjuk, hogy kis batyuink legyenek.
A sós töltelékeknél előzőleg 5 másodpecig a mikróban megpuhított snidlingszálakkal összekötjük.
Rátesszük egy kivajazott, vagy sütőpapírral lefedett sütőlemezre. Kívülről is megkenegetjük olvasztott vajjal.
Mikor a vendégek csöngetnek, berakjuk a sütőbe és 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt pirosra sütjük.
Mikor a vendégek csöngetnek, berakjuk a sütőbe és 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt pirosra sütjük.
Spenótos töltelék
négy főre
- 4 dkg olvasztott vaj
- 1 ek olívaolaj
- 15 dkg friss spenót
- 1 gerezd fokhagyma
- 7 dkg fetasajt
- 3 dkg túró
- só, bors
- 1 tojás
- 1 ek petrezselyem
- 1 ek bazsalikom
- 4 réteslap
A spenótot apróra vágjuk, olívaolajon megpároljuk az apróra vágott fokhagyma társaságában. Hozzáadjuk a fetát, túrót, és addig kevergetjük, míg lágy masszává áll össze. Sózzuk borsozzuk.
Mikor egy kicsit meghűlt, hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet és bazsalikomot..
Mikor egy kicsit meghűlt, hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet és bazsalikomot..
Zöldséges töltelék
- 1 répa
- 1 kis cukkini
- 1 kis db zeller
- 2 db gomba
- fél piros paprika
- fél hagma
- rozmaring
- zsálya
- 2 ek fehérbor
- só, bors
A zöldségeket durván lereszeljük, a paprikát apróra vágjuk.
Egy evőkanál olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, rádobjuk a reszelt zöldségeket, és néha megkevergetve pár percig pároljuk, majd rádobjuk a paprikát is.
Egy kevés fehérborral átforraljuk, és az utolsó percben beletesszük a felaprított, friss fűszernövényeket is. Sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk kihülni egy kicsit és betöltjük az előkészített réteslapokba.
Túrós gyümölcsös
- 10 dkg túró
- 1 ek cukor
- fél vaníliás cukor
- 5 dkg magozott darabolt meggy, vagy más gyümölcs pl. szilva
- egy tojás
A túrót a cukorral, vaníliával, a lecsöpögtetett gyümölccsel és a tojás sárgájával összekeverjük. Beleforgatjuk a habbá vert tojáshabot is.
Az előkészített réteslapkockákra egy-egy teáskanállal batyukat készítünk.
Almás töltelék
- egy alma
- fahéj, cukor,
- egy ek vaj
- mazsola
- zsemlemorzsa
- 1-2 ek fehérbor
Az almát durvára reszeljük. A cukrot a vajon megolvasztjuk, rádobjuk az almát, felöntjük egy kevés borral, beleszórjuk a mazsolát, és addig pároljuk, amíg el nem párolog nagyjából a leve.
Kicsit hagyjuk hűlni, és szükség esetén kevés zsemlemorzsával sűrítem, majd elkészítem vele a batyukat.