Nálunk ez volt a karácsonyesti vacsora levese. Amilyen egyszerű, és hétköznapinak tünő, annyira elképesztő, különleges, valódi ünnepi leves lett. A választásban természetesen a fő ihlető a lányom volt, aki inkább a húsmentes ételektől lesz boldog.
Nem meglepő módon Chili és Vanilia receptje, amit most a tavalyi születésnapomra kapott könyvéből vettem, némi módosítással.
- 3 evőkanál olaj
- 1 tk zöld curry paszta (lehet többet is)
- fél póréhagyma felszeletelve
- 4 gerezd fokhagyma, aprítva
- 5 cm gyömbér finomra aprítva
- 3 db karalábé nagyjából 40 dkg, lereszelve
- 1 l zöldségalaplé (most DM leveskockából)
- 2 dl kókusztej
- 1 zöldcitrom
- 1 ek halszósz
- 1 kk cukor
- snidling, petrezselyemzöld, pirított magok
Az olajat felmelegítettem, és a curry pasztát pár percig pirítottam. Rádobtam a hagymát, fokhagymát, gyömbér, és összepároltam.
A lábasba tettem a lereszelt karalábét, felöntöttem a húslevessel, szükség szerint sóztam. Fedő alatt 4-5 perc alatt megfő.
A levest turmixgéppel pürésítettem. Hozzáadtam a kókusztejet. Zöldcítromlével, halszósszal, kevés cukorral izésítettem.
Apróra vágott petrezselyemmel, snidlinggel, és a pirított magvakkal tálaltam.
Eredetileg több zöldcurry, és thai citromfű van benne, de nálam most ez hiányzott, de így is remek volt.