Apósom 85 éves lett, még sok évet kívánok neki egészségben, vidámságban.
Hosszan gondolkoztunk a menűn, aztán szerencsére megkaptam a tippet, hogy a kacsa az egyik kedvence.
A feladat nem volt könnyű. Két részletben kellett mindent csinálnom, mert az ottani konyha, nem túl jól felszerelt, tehát otthon mindent előkészíteni, és a véglegesítést a helyszinen elkövetni.
5 főre kellett készülnöm, és azt jól láttam, hogy egy kacsa nem lesz elég, kettő viszont nem fér a sütőbe. Végül a kacsa mellé vettem még 2 combot.
Végiggondoltam a köreteket is, és tudtam, hogy ez most nem a kisérletezés ideje, de azért egy narancsszósznak nem tudtam ellenállni, hála Loriennek.
Körülbelül úgy izgultam, mint egy elsőbálózó, a Párom már röhögött rajtam. De tudni kell, hogy még sohasem sütöttem egyben kacsát, és soha nem etettem meg a Párom teljes családját.
Tehát abszolút premier volt.
Egészben sült kacsa römertopfban
Egy egész kacsaKét kacsacomb
durva só
kakukkfű
1 fej fokhagyma
1 hagyma
bors
Csütörtökön a kacsával először is megküzdöttem, levágtam a nyakát, fejét, kivettem belőle a májat, szívet, zuzát, és fél óráig szedegettem belőle szemöldökcsipesszel a maradék tollat, közben buzgón szidtam a felmenőit. Levágtam a püspökfalatot, meg a fölösleges hájakat.
A kacsát is besóztam durva sóval bőven, rászórtam kakukkfűvet, mellé szórtam a fokhagymát, és egy éjszakára elraktam.
Pénteken lesöpörtem róla sót, borsoztam, a belébe raktam egy fej hagymát, pár fokhagymát.
Mellével lefelé beleraktam egy beáztatott római tálba, és hideg sütőben kezdtem sütni 180 fokon.
Két óra után megnéztem, a kacsát szinte teljesen ellepte a kisült zsír, de még kellett neki egy kis idő. Kb 3 óra múlva kivettem óvatósan a kacsát, és áthelyeztem egy tepsibe. Ha nagyképű akarnék lenni, azt mondanám, hogy konfitáltam.:)
Szombaton pár percig grilleztem, csak annyira, hogy az utolsó sütés a másik lakásban fejeződjön be.
Szombaton eljött a nagy nap, átvittük az ünnepség helyére, és az utolsó 10 percet már ott sütöttem.
A csodálatos ropogós bőre alatt, szétomlott a hús, minden része szaftos volt, még a melle is, a kiszáradásnak nyoma sem volt.
Mellé háromféle köret volt, plusz savanyúság.
Párolt káposzta
Piros krumpli, azaz paprikás hagymás tört krumpli
ésRizstorta
1 bögre rizs1 kanál olaj
só
kb. 15 dkg sajt vegyesen, trappista, füstölt, és egy kis parmezán
A rizst a szokásos módon megfőztem otthon. A helyszínen mikróban egy kerek jénai tálban megforrósítottam, belekevertem a sajtot, és óvatosan kifordítottam egy tálra.
Nagyon egyszerű és elegáns köret lett.