Első kommentelőm - mademoiselle (http://larevuerose.blogspot.com/) kérésére akkor jöjjön az alma-paradicsom chutney.
A chutney, mint olyan, már régen olvasmányok alapján felkeltette az érdeklődésemet. Valahogy soha nem kóstoltam, de a leírások alapján meg voltam győződve róla, hogy ez valami nagyon jó dolog lehet. Persze leginkább mangochutneyről olvastam, mangó meg nem terem annyira felénk.
Tavaly, amikor ugyanilyen jó idő volt, és ránktört a grillezhetnék, kezdtem el keresgélni a neten. Főleg a Terebess oldalán találtam recepteket, de úgy rémlik, máshonnan is jött. Aztán persze egyik sem tetszett nekem tökéletesnek, úgyhogy variáltam, variálgatom. Tavaly a fő hibám az volt, hogy nem takarékoskodtam a chilivel, amit én ugyan nagyon szeretek, de nem aratott osztatlan sikert. Azóta minden grillezéshez csinálok, elképesztően finom a roston sültekhez. Elvileg el lehetne rakni, mint befőttet, de én eddig csak a fagyasztóba tettem.
Fűszerekkel bátran kell bánni, és szerintem nem kell szigorúan venni, ha valami nincs itthon, nem kezdek el rögtön rohanni érte. Az ideibe meg a cukor került egy kicsit sok, ennek ellenére nagyrészt elfogyott.
FIGYELEM: Az adagolás nem pontos, kísérletezni kell vele.
Ez a felhívás egyébként a legtöbb receptemre igaz, mert nem használok mérleget, és egyébként is olyan érzésre főzök.
Paradicsom-alma chutney ahogy épp most készült
4 db paradicsom
1 db nagy alma (figyelj rá, hogy mennyire édes)
2 kk. Mustármag (elvileg fekete kéne)
3 db Szegfűszeg
1 rúd Fahéj
1 kk. Római kömény
1 kk koriander
1 kk reszelt friss gyömbér (bár én most őröltet használtam, de ha van, jobb a friss)
Erőspaprika, vagy chili, vigyázva
Só
Cukor (eredetileg 4 evőkanált írt a recept, és 2-t használtam, de ez is sok volt.)
Olaj, vagy vaj, vagy ghi
A paradicsom héját lehúzzuk, apróra vágjuk, az almát meghámozzuk, és szintén apróra vágom, a mustármagot kipattogtatom az olajban, vigyázz, mert tényleg elképesztően pattog, rögtön állhattam is neki söpörni, majd beleteszem a többi fűszert, kicsit pirítjuk, és belevágjuk a paradicsomot és az almát. Kb egy órát főtt kis lángon. Figyelni kell, nehogy odaégjen.
Végezetül, a recept írt még bele 1 kávéskanál hinget is, de fogalmam sincs, hogy az micsoda, de így is finom lett.