Dalit

Alma-paradicsom chutney

2007. május 29. 11:43 - Dalit

Első kommentelőm - mademoiselle (http://larevuerose.blogspot.com/) kérésére akkor jöjjön az alma-paradicsom chutney.

A chutney, mint olyan, már régen olvasmányok alapján felkeltette az érdeklődésemet. Valahogy soha nem kóstoltam, de a leírások alapján meg voltam győződve róla, hogy ez valami nagyon jó dolog lehet. Persze leginkább mangochutneyről olvastam, mangó meg nem terem annyira felénk.

Tavaly, amikor ugyanilyen jó idő volt, és ránktört a grillezhetnék, kezdtem el keresgélni a neten. Főleg a Terebess oldalán találtam recepteket, de úgy rémlik, máshonnan is jött. Aztán persze egyik sem tetszett nekem tökéletesnek, úgyhogy variáltam, variálgatom. Tavaly a fő hibám az volt, hogy nem takarékoskodtam a chilivel, amit én ugyan nagyon szeretek, de nem aratott osztatlan sikert. Azóta minden grillezéshez csinálok, elképesztően finom a roston sültekhez. Elvileg el lehetne rakni, mint befőttet, de én eddig csak a fagyasztóba tettem.

Fűszerekkel bátran kell bánni, és szerintem nem kell szigorúan venni, ha valami nincs itthon, nem kezdek el rögtön rohanni érte. Az ideibe meg a cukor került egy kicsit sok, ennek ellenére nagyrészt elfogyott.

FIGYELEM: Az adagolás nem pontos, kísérletezni kell vele.

Ez a felhívás egyébként a legtöbb receptemre igaz, mert nem használok mérleget, és egyébként is olyan érzésre főzök.

 

Paradicsom-alma chutney ahogy épp most készült

 

4 db paradicsom
1 db nagy alma (figyelj rá, hogy mennyire édes)
2 kk. Mustármag (elvileg fekete kéne)
3 db Szegfűszeg
1 rúd Fahéj
1 kk. Római kömény
1 kk koriander
1 kk reszelt friss gyömbér (bár én most őröltet használtam, de ha van, jobb a friss)
Erőspaprika, vagy chili, vigyázva

Cukor (eredetileg 4 evőkanált írt a recept, és 2-t használtam, de ez is sok volt.)
Olaj, vagy vaj, vagy ghi

A paradicsom héját lehúzzuk, apróra vágjuk, az almát meghámozzuk, és szintén apróra vágom, a mustármagot kipattogtatom az olajban, vigyázz, mert tényleg elképesztően pattog, rögtön állhattam is neki söpörni, majd beleteszem a többi fűszert, kicsit pirítjuk, és belevágjuk a paradicsomot és az almát. Kb egy órát főtt kis lángon. Figyelni kell, nehogy odaégjen.

Végezetül, a recept írt még bele 1 kávéskanál hinget is, de fogalmam sincs, hogy az micsoda, de így is finom lett.

3 komment
Címkék: alma paradicsom

A bejegyzés trackback címe:

https://dalit.blog.hu/api/trackback/id/tr9388709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mademoiselle · http://larevuerose.blogspot.com/ 2007.05.30. 08:28:59

Összefutott a nyál a számban :-) Mustármagot sosem pattogtattam még, de vigyázni fogok, jó hogy mondtad :-)

rezervatom 2007.06.03. 21:18:37

a hing az asa-fötida hindi neve, magyarul ördöggyöker. a hagymat, fokhagymat helyettesitik vele indiaban, meg krisnaseknal is.. ahol tudsz fekete mustarmagot venni, ott többnyire hing is kaphato.

en a fözest a füszerpiritassal szoktam inditani, aztan pl. amikor a mustarmag elkezd pattogni, rögtön ugrik ra a hagyma, paradicsom vagy ilyesmi, ettöl lehül kicsit a zsiradek, es nem kell sepregetni..

mademoiselle · http://larevuerose.blogspot.com/ 2007.06.15. 14:06:13

Kipróbáltam!!! nagyon finom lett, bát fekete mustármagot én nem találtam sehol, de nem baj, anélkül is nagyon jó lett :-)
süti beállítások módosítása