Dalit

VKF! VI. - 40 fokhagymás csirke mindennel töltve

2007. június 30. 19:18 - Dalit

Amikor elovastam a kiírást, nagyon beindult az agyam.
Az előző két kiírásnál még nem volt blogom, és ötletem sem igazán. De a többi versenyző receptjei alapján már tudtam, hogy a következőből én sem maradhatok ki.
Mik is a komplementer izek? Nekem a legegyszerűbb családi ételek jutottak eszembe.
Kelkáposztafőzelék fasírttal, spenót poféznival. Gondoltam, az utóbbival be is neveznék, de hát a Fogyasztó nem rajong érte.
Az igazi vágyam a hal és spenót lett volna, ami szerintem hihetetlen összeillő páros. De amikor kimentem a piacra, csak két dolog hiányzott: a friss spenót, és a friss hal. A halasnál nemhogy az evéstől, de a főzéstől és az élettől is elment a kedvem.

Úgyhogy maradtam S. nagy kedvencénél a 40 fokhagymás csirkénél. Bár a fokhagyma nálam állandó kellék a főzésnél, de egész csirkével valóban komplementer. Az eredeti recept Nigella könyvében, és a TVpaprika konyhatündér-nél is megtalálható.
Sajnos, amikor megcsináltam még nem volt fényképészem, de a következőnél illusztráció is lesz.

A fényképészeti tudományunk még fejlesztésre és gyakorlása vár. De most újra megcsináltam, és ennyi telt tőlünk.

 

40 fokhagymás csirke mindennel töltve


1 db csirke
egy csomag leveszöldség, lehet több is.
40 gerezd fokhagyma héjastól
majoranna
kakukkfű
szójaszósz
olaj

fél kg krumpli

Kezdjük a csirkével és folytassuk a fokhagymával. Az igazi titok abban van, hogy ezek jók legyenek. Igen megjártuk az utolsó időkben a hiperszupermarketekben kapható kínai fokhagymával, aminek egyszerűen nincs íze. Erről CV is hosszan ír, tehát legyünk nacionalisták, a fokhagyma legyen igenis magyar.
A másik a csirke. Ennek egyszerűen fel kell fedezni a lelőhelyét, ha véletlenül, előrelátás nélkül veszek itt-ott csirkét, rendszeresen csalódom.
Az én titkos helyem (ez itt a reklám helye) a Semmelweis utcában egy csirkés, aminek egy a hibája, hogy pénteken napközben is sorban kell állni. Nekem könnyű, ott dolgozom a környéken, és rászánom az ebédidőmet.

A csirkét megtisztítom, alaposan besózom, bemajorannázom. A belsejébe is bőven teszek a majorannából, kakukkfűből. Ráöntök bőven szójaszószt, és alaposan belemaszírozom a bőrébe. Ettől lesz gyönyörűen ropogós, piros és finom.
A hámozatlan fokhagymagerezdekből 10-15 db kerül a belsejébe, majd a megpucolt, feldarabolt répából is teszek bele és a petrezselymet is belenyomom. Belerakom egy tepsibe, olajat öntök alá, majd köré dobom a maradék zöldséget, fokhagymát. A csirke nagyságától függően, ha nagyon nagy darab, akkor félidőben teszem hozzá a fokhagymát és a zöldségeket, hogy ne égjen túlságosan meg.
Végül a kockára vágott krumplit is a tepsibe teszem -  ez lesz a köret.
Majd aláöntök 1-2 dl vizet, lefedem alufóliával. Így kerül a forró sütőbe. Fokot nem tudok mondani, mert elég öreg vacak sütőm van.
A csirke nagyságától függően (nálam az általában nagyjából másfél kg), kb. 45 percig sütöm, majd leveszem a fóliát és pirosra sütöm.
A fokhagyma belét ki lehet nyomni mennyei krémként, akár a csirkére, akár kenyérre kenni.

Nyammnyamm.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dalit.blog.hu/api/trackback/id/tr31109126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabojsza · http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/ 2007.07.01. 07:17:13

A csirke nagyon ígéretes, de a mi az a pofézni, amit spenóttal szoktál enni?

Dalit · http://dalit.blog.hu/ 2007.07.01. 11:13:07

pofézninak hívjuk a bundás zsemleszeletet.
De majd megcsinálom, és fel is teszem. Nagyon szép látvány a zöld spenót tetején.

t3v · http://okostojas.blog.hu/ 2007.07.04. 17:42:48

Micsoda dizájn! Majd minden új fogásnál lecseréled a képet? :) Én a keserű fokhagymával szoktam szívni, ez ráadásul kívülről nem is látszik rajta.
süti beállítások módosítása