Szombaton hazaérve Bécsből, ugyan vettünk valami szörnyűséges szeletelt kenyeret kínunkban, de amúgy ott álltunk vasárnap kenyér nélkül.
Gondoltam sütök egy rozsos kenyeret, de a Párom, azt mondta, hogy ő olyan kenyeret szeretne, mint múlt héten. Persze a dagasztás nélkülit. Na de azt nem tudom vasárnap 11-kor elkezdeni.
Szerencsére a héten megtaláltam a másfélórás bucit, úgyhogy itt volt az ideje, hogy kipróbáljam.
Mademoiselle szerint zsemleméretű bucik, hát szerintem ez mondjuk négy zsemlének felelnek meg, ezért neveztem át cipónak.
Egy kicsit változtattam a recepten, és a sütési idő sem annyi volt nekem, mint a receptben, de az biztos hogy remek recept.
Másfélórás cipó
75 dkg Vitamill univerzális lisztfél élesztő
1 dl tej
5 dl víz
2,5 tk só
1 ek méz
1 ek sikér
2 kanál tejben felfutattam az élesztőt.
A lisztet egy kicsit megmelegítettem a mikróban, összekevertem a sikérrel és a sóval.
Egy másik tálban összekevertem a meleg tejet, vízet és a mézet.
Egy nagy tálban összekevertem a szárazanyagot a folyékonnyal és kézzel 1-2 perc alatt összegyúrtam. Mivel igazán nagy tálam nem volt, pedig arra lenne szükségem, a tésztát elfeleztem és két tálban, folpackkal lefedve a tésztát, másfél óráig pihentettem.
Egy óra után előmelegítettem a sütőt 240 fokra. A sütőbe aljába került egy vízzel teli tepsi is.
A tésztát 4 részre osztottam, erősen lisztezett deszkára tettem, majd a dagasztásnélküli kenyérhez hasonlóan két oldalról kétszer meghajtogattam, majd a hajtogatott felével lefele
sütőpapírral bélelt sütőlapra tettem.
Két részletben sütöttem. Nekem 20 percnél több kellett, kb. 25-30 perc.
Nagyon jó kenyér, nem lesz olyan ropogós mint a dagasztásnélküli, de nagyon finom, és nagy előnye, hogy nem kell előző este kitalálni, és elkezdeni.